HR1377 發表於 2021-7-4 16:43

沙田交通關注組Facebook專建議686改經青沙及西隧,並改編號...

https://m.facebook.com/story.php ... chor_composer=false

相信善水寧願開988分支好過搵686改,始終988收費較686貴

285 發表於 2021-7-4 17:16

第一城、廣黃肯放?
分分鐘行青沙西隧會耐左

雖然覺得應該一條第一城+廣黃+石門,一條686+水泉澳咁做

HR1377 發表於 2021-7-4 17:39

285 發表於 2021-7-4 17:16
第一城、廣黃肯放?
分分鐘行青沙西隧會耐左

686+水泉澳善水未必肯做,寧願將988開分支掠水機會較高

AVW28 發表於 2021-7-5 09:50

686雖然係招標線,但咁改行西隧既話,我會建議順便搞埋682B。
682B改經西隧,新界和九龍段跟982X,686變做另一條985,989改沙中帝都起飛。
廣黃用682C做,只不過去西灣河以東就要用BBI(加同其他682系和694既免費BBI,甚至加埋608都可以)。

ky927 發表於 2021-7-5 10:19

HR1377 發表於 2021-7-4 17:39
686+水泉澳善水未必肯做,寧願將988開分支掠水機會較高

我覺得682BCD+986 重組 改行西隧兼半全日
1)682BCD本身馬鞍山價行沙田根本唔合理;
2)以686宜家嘅客量真係強差人意,我上星期五下繁過海,架686入東隧係一成至兩成客左右;
3)就算986加返個0.5去到989同價,我覺得可接受;
4)當然無人會想放棄較高價值野,但係趁早重組兼986轉全日或者半全日,有嘅好處係;
i))682B半全日都唔係好數,合埋靠大圍開986半全日可以加大個pool;
ii)682小瀝源起計收$18.4,同$17.9其實好近;收得貴但係682B+686都唔好數,咁睇下可以點重組會實際啲;
iii)986盡早半全日,可以插旗成為東區西隧首條駁腳線,變相轉乘930/962/969/973/970,對乘客有吸引力。
5)就算唔想放棄$21.9,都仲有682做緊一城

所以呢個重組除笨有精

THomas20010808 發表於 2021-7-5 10:56

AVW28 發表於 2021-7-5 09:50
686雖然係招標線,但咁改行西隧既話,我會建議順便搞埋682B。
682B改經西隧,新界和九龍段跟982X,686變做 ...

682b應該唔會搞 因為686 682b收費有一定距離

686沙田圍開,跟982X上公路

開一條986P顯徑開入六美上公路(依家六美有得直上公路應該唔會行再兜顯徑)

989沙市上公路

基本上咁樣已經可以

HR1377 發表於 2021-7-5 13:09

THomas20010808 發表於 2021-7-5 10:56

989大圍客多,如果改沙市上公路是否好似985系咁多客要拆線?

986P淨係做顯徑+六美夠唔夠客?

qunow 發表於 2021-7-5 20:12

HR1377 發表於 2021-7-5 13:09
989大圍客多,如果改沙市上公路是否好似985系咁多客要拆線?

986P淨係做顯徑+六美夠唔夠客?

同985同樣覆蓋範圍應該唔會唔夠客?

qunow 發表於 2021-7-5 20:15

682B可以拆一條繁時新巴線,水泉澳開經沙乙博直入青沙

HR1377 發表於 2021-7-5 21:38

qunow 發表於 2021-7-5 20:15
682B可以拆一條繁時新巴線,水泉澳開經沙乙博直入青沙

如果係咁廣源可以搭什麼車去柴灣?
頁: [1] 2
查看完整版本: 沙田交通關注組Facebook專建議686改經青沙及西隧,並改編號...