hihiman 發表於 2021-7-5 00:45

[建議] 286E 長沙灣廣場>泥涌 (經老隧)

286E 長沙灣廣場>泥涌 (經老隧)

1. 長沙灣廣場2. 饒宗頤文化館3. 畢架山花園4. 豐力樓5. 黃大仙站 6. 沙田坳道 7. 大老山隧道8. 烏溪沙站9. 雲海10. 迎海(第四期)11. 帝琴灣12. 泥涌

收$13.3 , 黃大仙分段$11.1 , 老隧$6.8
有BBI 套餐
轉黃大仙區: 2F,3C, 211, 總收9.5
轉東九將軍: 214,290系, 總收11.1

開 1740, 1755, 1810, 1825, 九沙廠各找2部車

賣點:
1. 15分鐘到黃大仙, 不用迫地鐵, 不用排19M,37M
2. 番觀塘山不用再塞太子道, 觀繞。等觀美, 奇華站? 不用啦
3. 搶286C 利安客, 博佢加多$2.8 轉搭
4. 老隧轉乘, 博條線做到2浸客
5. 只停4支燈就番到入新界, 不用286C 咁排塞燈

不求條線好好客, 只求條線多貴價流水, 回到本就ok
俾屎水FF 一下D 新線幾好舔

0q9w8e 發表於 2021-7-5 07:32

改深水埗開 跟286C上青沙直落恒耀好過

tszhinchan3 發表於 2021-7-5 08:25

0q9w8e 發表於 2021-7-5 07:32
改深水埗開 跟286C上青沙直落恒耀好過

一條西九線要經條塞到死既龍翔道行大老山,隨時慢過286C

kmb71k 發表於 2021-7-5 20:20

長沙灣客寧願搭番286C好過
就算轉埋車入泥涌
肯定仲快過你行龍翔道加大老山

hihiman 發表於 2021-7-5 23:34

kmb71k 發表於 2021-7-5 20:20
長沙灣客寧願搭番286C好過
就算轉埋車入泥涌
肯定仲快過你行龍翔道加大老山 ...
呢個係非繁時的情況但繁時入沙田條龍, 再加火炭路燈, 都係一個蝕章位所以點解會用冇交通燈去馬鞍山的賣點就係咁解

嫌龍仔慢, 係因為班師傅仲停留在排隊塞落山的守舊想法,
大西北班司機, 已經經常由慢線到C隧口先插入去落黃大仙, 呢度都節省2-3分鐘
黃大仙上大老山果個入口位係short cut , 基本上係接近唔需要排隊入隧道的

kmb71k 發表於 2021-7-5 23:55

呢個係非繁時的情況但繁時入沙田條龍, 再加火炭路燈, 都係一個蝕章位所以點解會用冇交通燈去馬鞍山的賣點 ...
你覺得長沙灣客會陪你遊龍翔道執客一直碌到去大老山?
相信冇長沙灣客會願意咁坐
我相信馬鞍山人寧願經青沙

0q9w8e 發表於 2021-7-6 08:50

呢個係非繁時的情況但繁時入沙田條龍, 再加火炭路燈, 都係一個蝕章位所以點解會用冇交通燈去馬鞍山的賣點 ...

可以經紅梅谷路

BUSFANS 發表於 2021-7-20 01:07

我諗我長沙灣上左286C入到MOS,你架286E都未入大老山

HG6729 發表於 2021-7-20 08:17

天馬行空到呢… 完全唔認同

Ricky403 發表於 2021-7-20 11:19

平日下繁長廣去九龍東其實已經有40特...
頁: [1]
查看完整版本: [建議] 286E 長沙灣廣場>泥涌 (經老隧)