eric278 發表於 2021-7-8 14:40

未來巴士路線計劃 (BRPP) 的諮詢模式及去向

近日出現大批區議員辭職,導致出現部份地區的區議會可能無法運作,
估計下一年的《2022-2023年度巴士路線計劃》,將會出現無法諮詢區議會的現象,
有機會出現以下情況:

1. 運輸署發表路線計劃後,不用諮詢地區人士,直接指令巴士公司執行;
2. 改為諮詢各分區委員會。

還有什麼可能的情況會發生?

jocosben 發表於 2021-7-8 14:43

區議會仲要睇下辭淨幾多人

kay 發表於 2021-7-8 14:45

但有個盲點係
例如238X海濱係總站
海濱依家無區佬
嚴格黎講無人代替到海濱選出黎既代議士
其實如果走既人唔太多
應該係要補選
但今年到出年都有3場選舉
都未必有資源

我會較關心係每個小區都有佢交通問題
區佬走左邊個會跟
我知有區佬講過會繼續服務社區
但議會以外係好難爭取成果

最大機會係敗部復活
敗部應該都唔介意執手尾

eric278 發表於 2021-7-8 14:47

jocosben 發表於 2021-7-8 14:43
區議會仲要睇下辭淨幾多人

有傳媒報導,部份地區可能只有不足一半議員可以留下,變成無法召開大會或不足法定組成人數,需要解散。

qunow 發表於 2021-7-8 14:47

kay 發表於 2021-7-8 14:45
但有個盲點係
例如238X海濱係總站
海濱依家無區佬

之前東區區議會杏花選區相關議題在議員離任後由同區其他議員代為跟進

kay 發表於 2021-7-8 14:52

qunow 發表於 2021-7-8 14:47
之前東區區議會杏花選區相關議題在議員離任後由同區其他議員代為跟進

但依家超過200人DQ
而無人知自己會否被DQ
實際走既人會更多
因為破產仲慘過比人DQ

星島話最壞情況
有D區得返3個區佬
3個人可以睇晒成個區?

今次區佬走左
政府都可以搵個理由CUT左區議會
反正將分區委員會捧到上天花板

Justshamxx 發表於 2021-7-8 14:53

首先我覺得今屆「真全黃」(全部區議員均為民主派/各種本土派等非建制派)嘅黃大仙區議會有頗大機會「全軍覆沒」,黃大仙區直接改由當區民政事務處及分區委員會等組織管理。再加上最近大埔區及北區亦設立了分區委員會,令本港十八區均有分區委員會,有效代替區議會的工作;來年巴士路線計劃有機會改為向上述組織呈交。
雖說非建制派於議會消失有機會令擾民的巴士路線重組變得更易通過,但是本人相信留在議會者亦不乏對本港公共交通略有認知者,依然會在極荒謬的公共交通的方案下提出抗議。

HR1377 發表於 2021-7-8 14:58

其實運輸署有做第一種情況,直接行政指令落實巴士公司提交的發展計劃,4/71合併,590取消便是例子

Justshamxx 發表於 2021-7-8 15:00

HR1377 發表於 2021-7-8 14:58
其實運輸署有做第一種情況,直接行政指令落實巴士公司提交的發展計劃,4/71合併,590取消便是例子
...

仲有呢樣:城巴25A吞併25C,我好肯定當時東區區議會媽聲四起

eric278 發表於 2021-7-8 15:20

Justshamxx 發表於 2021-7-8 15:00
仲有呢樣:城巴25A吞併25C,我好肯定當時東區區議會媽聲四起

不過當時交運會想召集委員開緊急會議,卻出現因人數不足而流會。
頁: [1] 2 3 4
查看完整版本: 未來巴士路線計劃 (BRPP) 的諮詢模式及去向