KG1428 發表於 2021-7-9 12:25

區議員辭職後,有關屯馬線巴士的重組會如期進行嗎??

如題,因為現在有大部份區議員辭職以至會被dq,包括陳嘉朗。現在屯馬線的巴士重組,如:取消11,85B,286M。都會在短時間內極速進行,不需要做任何咨詢和聽取民意。原因:政府好喜歡在呢個空窗期內亂刀快麻咁樣即時執行。正如2015年區議會換屆時,59A減班縮短,28B保留原線。都在不需聆聽反對派聲音下,即時執行。

kay 發表於 2021-7-9 12:30

運吉講野都好玄
半年內重組
其實AT ANYTIME都可以做

不過九龍城區本身都有較多建制派
應該唔會咁易過到佢地

LN9267 發表於 2021-7-9 12:35

kay 發表於 2021-7-9 12:30
運吉講野都好玄
半年內重組
其實AT ANYTIME都可以做

暫時建制派關注11號線居多,估計如特工兄所言保留到11號線機會最大。

ATSE40 發表於 2021-7-9 12:35

屯門碼頭咁多區得一區喺 2015 年換屆前後都係泛民,28B 四彩同啟業更加係禮義廉拎晒,樓主舉例已經錯晒

FBI2 發表於 2021-7-9 12:37

暫時建制派關注11號線居多,估計如特工兄所言保留到11號線機會最大。

我認為上榜的四條線入面,只有11係有機會死唔去,而85B都有機會保留上課日一兩班單向,其他兩條就做定帛金都得。

kingprowm 發表於 2021-7-9 12:47

如果連極度重疊既 286M 都取消唔到,要取消其他線既阻力必然更大

FBI2 發表於 2021-7-9 12:49

kingprowm 發表於 2021-7-9 12:47
如果連極度重疊既 286M 都取消唔到,要取消其他線既阻力必然更大

如果用鐵路科班人既腦去諗野,我睇唔到286M有留得低既理由。

kingprowm 發表於 2021-7-9 12:59

85S 和 286M 都唔關九龍城區議會事

而 85B 在九龍城區重要性不高,85 和 85X 才比較重要

所以只關注 11 都正常

GA6072 發表於 2021-7-9 13:06

FBI2 發表於 2021-7-9 12:37
我認為上榜的四條線入面,只有11係有機會死唔去,而85B都有機會保留上課日一兩班單向,其他兩條就做定帛 ...

其他兩條收既銀碼係好似雙數黎

當帛金好似唔係咁老黎

KG1428 發表於 2021-7-9 14:29

ATSE40 發表於 2021-7-9 12:35
屯門碼頭咁多區得一區喺 2015 年換屆前後都係泛民,28B 四彩同啟業更加係禮義廉拎晒,樓主舉例已經錯晒
...

28B,麗晶花園果個禮義廉被公民黨取代,因為換左公民黨,所以28B可以延長至啟德
頁: [1] 2
查看完整版本: 區議員辭職後,有關屯馬線巴士的重組會如期進行嗎??