hadboy5 發表於 2021-7-13 23:25

RyanPun 發表於 2021-7-13 23:15
呢樣其一,其二就算新地有地都好,好難擔保運輸處幾年後仲玩招標線去保著新巴城巴盤數,依家嗰頭乜都未有 ...

但我有少少質疑,插旗泥涌對十四鄉的影響大唔大

RyanPun 發表於 2021-7-13 23:43

hadboy5 發表於 2021-7-13 23:25
但我有少少質疑,插旗泥涌對十四鄉的影響大唔大
泥涌同十四鄉同屬大埔西貢北,我估將來人口增加之時,可以借有需求為名拉線由泥涌走入十四鄉。到時一個唔該玩招標線、引咗城巴入嚟,起碼佢都有啲線揸手同對家鬥,佢搶對家客係特別落力。
再者,前排先講緊皇后山城巴中咗4條,加上有傳屯門54區城巴中過海線,兩邊地頭都係月票客倉,我估九巴應該feel到有啲危機,先走返返嚟馬鞍山插返技旗落泥涌。

LauCT 發表於 2021-7-13 23:54

如果可以延長入西貢就好

Waiyin12 發表於 2021-7-14 00:23

0q9w8e 發表於 2021-7-13 22:39
682X/988咪又咁
唔見得耀遜樓/新港城冇人落

坐過幾次682X/988,耀遜樓+新港城倒走至少1/3乘客
有時可以去到半車客

Larry93 發表於 2021-7-14 06:52

LauCT 發表於 2021-7-13 23:54
如果可以延長入西貢就好

西貢跟92R行新清唔係仲快咩?

AVW28 發表於 2021-7-14 08:32

Waiyin12 發表於 2021-7-14 00:23
坐過幾次682X/988,耀遜樓+新港城倒走至少1/3乘客
有時可以去到半車客
耀遜樓落車既都有少部分係行返恆安,雖然部分樓都要行最少10分鐘,而且唔及恆康街就腳,但988都係唔想塞東隧加觀繞的選擇之一,否則都係地底見。新港城落既都有少部分行返去第四期甚至第五期果邊,識行地面去第四期商場係會快過行天橋。

講返87E,唔係話想青沙上腦,而係如果旺角街市後經青沙下一站係耀遜樓和錦英苑,我估佢既吸引力應該會再大d。
當然,咁樣加左站之後的確又難以減返,例子唔係無,86C撤離大圍搞左幾耐先得架,話哂該線由1988年開線到2014年期間都係經大圍。

tszhinchan3 發表於 2021-7-14 09:08

其實應該經馬鞍山路,停耀遜、錦英之後先去烏溪沙

kay 發表於 2021-7-14 12:38

呢D似快快手行完就收工系列
不過烏溪沙人咁把炮
連807X都爭取到返黎

87E直入烏溪沙可以試水溫

RyanPun 發表於 2021-7-14 12:48

kay 發表於 2021-7-14 12:38
呢D似快快手行完就收工系列
不過烏溪沙人咁把炮
連807X都爭取到返黎

搞807搞出大頭佛嗰個都好似辭職唔做,即管睇下烏溪沙班人仲可以把炮得幾耐。

tszhinchan3 發表於 2021-7-14 13:36

RyanPun 發表於 2021-7-14 12:48
搞807搞出大頭佛嗰個都好似辭職唔做,即管睇下烏溪沙班人仲可以把炮得幾耐。
...

唔止807,連682經77區班次撥比682A佢都反對

頁: 1 2 [3] 4
查看完整版本: 九巴87E增設回程服務消息