asv98.kw131 發表於 2021-7-14 19:03

[回程開線後十日] 277A 沙頭角方向客量紀錄(牛頭角至孔嶺)

用車:PZ9210 AVBWU207(可載 126 人,U53 L27 S46)

上落車上
藍田站 - apm創紀之城5期--24
創紀之城(我上車6129
觀塘定富街2031
牛頭角下邨0031
德福花園4035
九龍灣站0035
啟泰苑3038
紅萼樓0038
大老山隧道2040
塘坑0238
粉嶺樓0236
聯和墟球場0630
逸峯1427
龍躍頭0027
新圍軍營0027
軍地0522
流水响0121
高埔0120
孔嶺(我落車0317
馬尾下 - 沙頭角---

最高載客量 40 人,載客率 31%
補充,前日(12/7 星期一)我都有搭 277A,出 ATENU158 SH9990,上下層都坐滿窗口位,今日嘅客量算比較差。前日九龍灣站都有幾個客上,大老山都上咗 5-7 個,今日竟然冇人。
另外,277A 永遠都係同 277X 拖卡,277X 通常行先,可能因為咁,有好多人上咗 277X,沙頭角公路一帶居民完全唔知有 277A 呢條線,建議九巴同站長協調,畀 277A 出車先。建議出長側牌車,因為有好多人都係架車停低之後先望架車,長側先可以畀人知道架車去邊。

chamberlain 發表於 2021-7-14 23:20

如果推遲啲開,客量會更好

Eddie 發表於 2021-7-15 07:31

沙頭角公路居民會唔會習慣粉嶺落車買d野再轉78K? 咁可能回程直車唔係太重要

B.B.B. 發表於 2021-7-15 07:56

啲實用留黎開P277 咁把炮呀

asv98.kw131 發表於 2021-7-15 13:20

Eddie 發表於 2021-7-15 07:31
沙頭角公路居民會唔會習慣粉嶺落車買d野再轉78K? 咁可能回程直車唔係太重要 ...

有可能,但係機會唔大。
因為同時間嘅 78K 都唔係太多人又拎住買餸袋。

ky927 發表於 2021-7-15 13:46

一來開返晏D啦,二來覺得可以入一入粉嶺站,睇下執唔執到78K雞。

asv98.kw131 發表於 2021-7-15 15:27

ky927 發表於 2021-7-15 13:46
一來開返晏D啦,二來覺得可以入一入粉嶺站,睇下執唔執到78K雞。

粉嶺站不了,太兜路
反而兜入上水宣道小學執下一啲貪有位坐嘅人,而且冇咁兜路
頁: [1]
查看完整版本: [回程開線後十日] 277A 沙頭角方向客量紀錄(牛頭角至孔嶺)