anson7885 發表於 2021-7-15 20:18

城巴皇后山開四線 粉嶺過海車程110分鐘 最快第四季...

城巴首次在北區獨營巴士路線。4條新路線中,有兩條為過海路線,會由皇后山分別經東隧或西隧前往港鐵香港站。
按運輸署建議路線評估,經東隧的路線,行車時間需時110分鐘,車程隨時逼近兩小時。

https://www.hk01.com/社會新聞/651086/城巴搶攻皇后山開四線-粉嶺過海車程110分鐘-最快第四季前啟用

99MAN 發表於 2021-7-15 20:22

2021年仲行東隧係咩玩法?btw想知會唔會同B7 B8有轉乘優惠。

anson7885 發表於 2021-7-15 20:23

2021年仲行東隧係咩玩法?btw想知會唔會同B7 B8有轉乘優惠。

邊度轉乘?

VA73@2A 發表於 2021-7-15 20:36

寧願佢行西隧好過,北角做總站
就算跟A11行,都肯定快過行東隧+大老山

kay 發表於 2021-7-15 20:43

城巴中左北區
屯門會唔會都批晒比佢?

九巴月票之友可能好有意見

平田 發表於 2021-7-15 21:06

城巴已經買定新車迎接屯門54區,由於城巴近年被港鐵重創,連帶機場丶邊境線,減少收入,所以政府一定要焗住批啲線俾城巴

chamberlain 發表於 2021-7-15 21:20

呢4條皇后山線都定得好差
城巴要捱一段時間再執靚佢

JCTK 發表於 2021-7-15 21:22

chamberlain 發表於 2021-7-15 21:20
呢4條皇后山線都定得好差
城巴要捱一段時間再執靚佢

今年啲新線好多都定線好差咁

VA73@2A 發表於 2021-7-15 21:42

平田 發表於 2021-7-15 21:06
城巴已經買定新車迎接屯門54區,由於城巴近年被港鐵重創,連帶機場丶邊境線,減少收入,所以政府一定要焗住 ...

嗰14架新車應該似係俾星后山用多d

jocosben 發表於 2021-7-15 21:43

VA73@2A 發表於 2021-7-15 21:42
嗰14架新車應該似係俾星后山用多d

其實城巴落力d從港島減車出黎都大把車啦
頁: [1] 2 3 4 5 6
查看完整版本: 城巴皇后山開四線 粉嶺過海車程110分鐘 最快第四季...