asv98.kw131 發表於 2021-7-18 18:26

[轉載] P968 vs 968 行車時間比較

注意,非本人影片。
https://www.youtube.com/watch?v=fPJ090I_N3c

P968 雖然比較遲開車但係依然早過 968 到站,不過快幾分鐘值唔值咁多錢就真係另一個問題。

Anonymous 發表於 2021-7-18 18:28

其實要講幾多次先明條線係俾錢買位而唔係sell佢好快,雖然去到最後都有人要企

asv98.kw131 發表於 2021-7-18 18:31

其實要講幾多次先明條線係俾錢買位而唔係sell佢好快,雖然去到最後都有人要企 ...

咁當然呢條線主要嘅賣點唔係快,但係九巴都有標榜呢條線比較快,所以都應該睇吓佢真係快得幾多
而且呢條線某程度上都係對抗緊一樣都係冇企位嘅村巴,所以時間都係值得考慮嘅因素,之前有報道(NOW 新聞)都有唔少人表示邨巴好過豪華巴因為車程快之餘仲要平。

chamberlain 發表於 2021-7-18 18:41

其實要講幾多次先明條線係俾錢買位而唔係sell佢好快,雖然去到最後都有人要企 ...

咁真係要睇長遠啲客會唔會keep住搭
係咪值得為左座位,俾多$12一程,如果用開月票姐係俾多~$20一程
一個月要俾多幾百蚊
可能遲左起身想追返少少時間既打工仔會有興趣搭,或者中產

hk20020062 發表於 2021-7-18 19:45

asv98.kw131 發表於 2021-7-18 18:31
咁當然呢條線主要嘅賣點唔係快,但係九巴都有標榜呢條線比較快,所以都應該睇吓佢真係快得幾多
而且呢條 ...

就係快唔到幾多先搬龍門講有位坐 ;P
要有位坐,正如你提及的邨巴一樣有位坐 :lol

ky927 發表於 2021-7-18 20:43

咁968其實除左上下繁同尾站,基本都有位坐,咁係咪P968就淨係support呢啲時間?

講得premium,快靚正就實要架啦。係車程同上落客位要攞個平衡囉

P960同P968,我會驚P960多啲,真係上落客位唔夠靚同埋屯門區走線長。係做班原本968 <> 960 而又肯俾貴啲嘅客

hadboy5 發表於 2021-7-18 21:59

P960係良景直出可能更吸引

ccchhhuuunnn 發表於 2021-7-18 22:11

hadboy5 發表於 2021-7-18 21:59
P960係良景直出可能更吸引
明顯九巴唔想放棄大興私樓群

再睇多幾次走綫同站位
去程行告士打道但回程都要跟返原綫
明顯係想吊返原綫特別係近尾站(匯豐/利源東+永吉街)嘅客
近尾站冇位坐,甚至上唔到車的話,呢2架P綫隨時喺呢兩個尾站食糊
所以死都停轉車站

hadboy5 發表於 2021-7-18 22:27

ccchhhuuunnn 發表於 2021-7-18 22:11
明顯九巴唔想放棄大興私樓群

再睇多幾次走綫同站位

尾三站對呢架車應該相當有興趣,因為一定上到同一定有位坐,但大興圈能夠貢獻到幾多客同因為大興圈已走左幾多客,我都想知

lsc04d11 發表於 2021-7-18 22:35

用P968黎吸走968X中環段堆客就可能得。。。。(即係968X從此退隱灣仔至中環,退左就無謂學962C969C960B976停砵典)但原德業街客就變成要轉車。。。。。(但其實住得嗰度都預轉車。。或者開番968A回程囉)
頁: [1] 2
查看完整版本: [轉載] P968 vs 968 行車時間比較