京华客车 發表於 2021-7-22 01:38

給豪華巴士P線用車的三個建議

現在,有唔少乘客因為上咗普通座位巴士V6B呻笨,我建議巴士公司參考新巴DM上新巴色時候嘅做法,全部V6B在車門位置大字貼上非豪華巴士以作識別,咁樣可以避免乘客上咗普通座位巴士之後失望而衍生嘅投訴
第二就係在巴士App標示出非豪華巴士班次,就好似之前標示低地台巴士一樣
第三就係遇到巴迷追開嘅車款可以放落P線,例如日後樣板車退役同埋ASV全退前嘅時候以加班車方式行轉P968,賺盡巴迷課金

qunow 發表於 2021-7-22 01:49

考慮到巴士迷的行為以及相關路線的定位,當然應該盡量避免吸引巴士迷乘搭

hk20020062 發表於 2021-7-22 02:12

qunow 發表於 2021-7-22 01:49
考慮到巴士迷的行為以及相關路線的定位,當然應該盡量避免吸引巴士迷乘搭 ...

其實個P係 Plastic

PF2802 發表於 2021-7-22 09:36

1. 取消
2. 取消
3. 取消

1320 發表於 2021-7-22 09:52

其實係 龍運 借5部 A車用已經解決晒問題, 反正機埸有排都唔會多人

石頭 發表於 2021-7-22 10:21

1. 改特快停站
2. 全部飛隧道口轉車站
3. 豪華巴士,但派普通車,應派機場車

GA6072 發表於 2021-7-22 11:38

hk20020062 發表於 2021-7-22 02:12
其實個P係 Plastic

回左歸la

P係指piàn(騙)

andy92 發表於 2021-7-22 12:04

1. 降格
2. 減價
3. 轉做 960C (跟RPP 到維園) C for Causeway Bay

京华客车 發表於 2021-7-22 13:06

石頭 發表於 2021-7-22 10:21
1. 改特快停站
2. 全部飛隧道口轉車站
3. 豪華巴士,但派普通車,應派機場車 ...

P960如果改由兆康直出屯公,停埋屯公虎地站之後跟返960停站,可能會有一部分原本在兆康搭西鐵嘅乘客改搭,又正如你講唔入轉車站快5-10分鐘,又可以有更多乘客乘搭
同埋P960、P968比較合適做繁時兩味,日間應該調去行P108、PB1、P603呢D市區多客線路,好過之後藉口話唔夠司機將960、968收車,逼客搭P線,可能最終會將月票乘客倒咗去西鐵或者962就得不償失,因為就算962X轉輕鐵都平過豪華巴士線,乘客唔一定非九巴不搭

ky927 發表於 2021-7-22 13:22

貼200架V6B易D定貼10V6P宜D?

其實豪華線可以開,但要夠車囉。10架根本唔夠而唔係𢛴𢛴緊。收得人錢,有人肯俾,就要俾返同等級嘅野囉。

聽日屯門打仗,可能做下宣傳可能一班前妻會搭呢。一日限定P960,車內播Mirror+Error嘅歌

XDDDD

頁: [1] 2
查看完整版本: 給豪華巴士P線用車的三個建議