LN9267 發表於 2021-7-23 19:35

前中西區區議員透露AMS修訂港島56系列重組方案

https://www.facebook.com/100051680059131/posts/355878102811522/?d=n

AMS決定不會更改56系列在半山區的路線,同時總站會改為天后,渣甸街成為中途站。

這樣基本上可以釋除少許迫爆渣甸街的疑慮,看來應該會實行修訂方案。

kay 發表於 2021-7-23 19:47

當日班友嘈禮頓道無左車
呢個都無解決到

半山改動就多此一舉

LN9267 發表於 2021-7-23 19:55

kay 發表於 2021-7-23 19:47
當日班友嘈禮頓道無左車
呢個都無解決到

始終渣甸街近SOGO,容易吸引乘客,36X也走過去就知道。

kay 發表於 2021-7-24 09:06

今次事又反映巴迷+區議員呢個組合係失敗
邊有咁易拉倒方案

反而佢地提一堆反對理由
就等於自揭底牌

不過呢頭比36X入
個頭唔比56系入
又係講唔通

明知禮頓道少人
但一句禮頓道無左服務就諗住反對
結果運吉睬你都傻

LN9267 發表於 2021-7-24 15:37

kay 發表於 2021-7-24 09:06
今次事又反映巴迷+區議員呢個組合係失敗
邊有咁易拉倒方案

始終AMS發掘到這個商機,當然不會放過。

他們作為生意人,當然清楚禮頓道情況如何,否則也不會提出入渣甸街。

kay 發表於 2021-7-24 15:44

其實依家地區自己捉蟲
本身如果想做返禮頓道客
邊寧頓街直接轉入去渣甸街做循環線咪得
禮頓道客可以唔駛落車

依家搞到56A去埋天后
連循環都做唔到

56AB重組後本身都少左車
反而40太多閒置小巴

AtrHenu 發表於 2021-7-24 18:12

其實依家地區自己捉蟲
本身如果想做返禮頓道客

現實根本黃生似同樣去西半山的31一樣不斷Cut 56呢組線的Cost加上56A到利園後成日私去柏景臺方便56B堆車做完後即刻開返56A上山...等藷口進行呢個改動.;P

btw,我諗遲早有日正式Cut曬港島56盡量剩係做56AB之後再搵方法俾69加停維園,炮北擴大客源並提供轉乘優惠兼順手Cut埋39M!!:funk:

kay 發表於 2021-7-24 18:19

AtrHenu 發表於 2021-7-24 18:12
現實根本黃生似同樣去西半山的31一樣不斷Cut 56呢組線的Cost加上56A到利園後成日私去柏景臺方便56B堆車做 ...

56點都要留
因為馬寶道非繁佢會泊閒置車輛

AtrHenu 發表於 2021-7-24 18:24

kay 發表於 2021-7-24 18:19
56點都要留
因為馬寶道非繁佢會泊閒置車輛

但56成日甩班到有線無車局面擺到明就係根本想取消多做生意,至於馬寶道咪當俾它做車場專擺同集團的車囉.;P

LN9267 發表於 2021-7-24 21:07

其實依家地區自己捉蟲
本身如果想做返禮頓道客

他們應該直頭是反對小巴入去渣甸街,不過正如師兄所言36X可以入但56系不能入就說不過去。
頁: [1] 2
查看完整版本: 前中西區區議員透露AMS修訂港島56系列重組方案