hp8961 發表於 2021-7-27 21:56

kmb71k 發表於 2021-7-27 20:25
當年46X非繁忙時間客量真係好少下
幾乎都係中環前落晒吉車落灣仔
其實港灣道除咗返放工時間

46X 喺灣仔去晒啲人影都唔多隻嘅地方,吉車係正常

Choi 發表於 2021-7-27 22:38

hp8961 發表於 2021-7-27 21:56
46X 喺灣仔去晒啲人影都唔多隻嘅地方,吉車係正常

當年46X停菲林明道,晚繁可以10分鐘到第三街。

gavrie01 發表於 2021-7-28 14:52

會展一有大型展覽,架架都爆滿

miklcct 發表於 2021-7-29 05:47

其實當年46X仍然在生嘅時候,點解唔見VTC、瑪麗同港大逼爆條線,好似4X 30X同90B咁?照道理,當年未有33X嘅年代,薄扶林去東區最理想嘅方法係46X演藝學院轉7字頭喎。

kay 發表於 2021-8-2 09:08

今日試左架小巴31X
因為巴士無同類服務

田灣華富加埋坐夠16人有3人華富落車即係19個
港大落一個

15個客跑四幹

然後港大計10分鐘到金鐘站
金鐘同灣仔落左大部份人

不過呢架小巴8點開車
8點35分先到金鐘
其實唔係真係好快
早佢少少搭其他車平D而且到達時間一樣

而華富上31X既客多過田灣

gordon0530 發表於 2021-8-2 12:28

其實反而諗緊開左沙中線會唔會出現薄扶林直達灣仔線,山道後經繞道直去灣仔北,再經菲林明道出返灣仔,做埋駁鐵

HY1012 發表於 2021-8-2 19:37

唔知你咩時間,但如果撞正半山返學放學,咁行半山一定慢好多

Quanta 發表於 2021-8-2 19:47

miklcct 發表於 2021-7-29 05:47
其實當年46X仍然在生嘅時候,點解唔見VTC、瑪麗同港大逼爆條線,好似4X 30X同90B咁?照道理,當年未有33X嘅 ...

係咪班次問題?嗰時冇ETA, 46X咁疏 冇人識就冇人想等

kay 發表於 2021-8-2 20:37

HY1012 發表於 2021-8-2 19:37
唔知你咩時間,但如果撞正半山返學放學,咁行半山一定慢好多

講得全日線當然係講非繁
但既然兜山時間差唔多又可以執下客
跑海皮就唔會係1ST CHOICE

miklcct 發表於 2021-8-3 01:43

kay 發表於 2021-8-2 09:08
今日試左架小巴31X
因為巴士無同類服務

10分鐘由港大去金鐘好快喎,乜唔快呀?而家討論緊薄扶林,薄扶林嘅客倉係VTC、瑪麗同港大,繁忙時間加多個數碼港!
頁: 1 [2] 3
查看完整版本: 薄扶林往灣仔巴士服務再探究