KTL-A137 發表於 2021-7-31 07:30

有病快啲去攞白卡 咁就可以一世兩蚊

cx838 發表於 2021-7-31 08:21

最大問題係個中學生車船津貼,原本設計冇限家庭入息係合理的,後來有一些有聊人士話要審查入息,令好多人攞唔到先係問題。

User12345678910 發表於 2021-7-31 11:57

KTL-A137 發表於 2021-7-31 07:30
有病快啲去攞白卡 咁就可以一世兩蚊

唔好侮辱本人

tofu 發表於 2021-7-31 15:21

回 #20
一、首先re左之後都有其他人回左維基呢類網站可作你參考但係唔可以完全相信 Wiki,
樓主可能仲讀緊小學或者中學,做通識果類Project果類只係Google然後就直接開維基睇. 中學小學可以比你咁玩但係要知道成年人既世界唔係咁, 你攞用wiki黎做research 既報告係會比人掉入垃圾桶.
二、係唔同領域範疇上係會有唔同既定義,UN故之然有一套,政府一套,交通公司會有另一套,如第一個reply巴士非公營,小童定義係根據返他司立場對返票務既戕況而定.
比個例子, 樓主講既小童係18以下, 但係衰十一就唔係咁講, 所以唔同地方唔同定義的.
三、如果你發文好似上面既板友咁提出論據就會有說服力好多
我同意前面板友所指時而世易或者會顯得過時, 尤其宜家中學直讀到中六,18或以下仍然在讀應該佔大多數

雖則香港私營都有個太上皇, 不過公營同私營成件事好唔一樣

JA5674 發表於 2021-7-31 17:14

lsc04d11 發表於 2021-7-27 16:54
噢。。你幾多歲呀? 不如用你嘅歲數做指標丫

可能佢本身已經$2 ;P

User12345678910 發表於 2021-7-31 22:37

JA5674 發表於 2021-7-31 17:14
可能佢本身已經$2

LH797 發表於 2021-7-31 22:54

User12345678910 發表於 2021-7-31 11:57
唔好侮辱本人

你而家其實都係度侮辱緊啲納稅人:L

User12345678910 發表於 2021-7-31 22:59

LH797 發表於 2021-7-31 22:54
你而家其實都係度侮辱緊啲納稅人

絕無此事

User12345678910 發表於 2021-7-31 23:01

cky 發表於 2021-7-31 01:25
又用另一個角度諗
宜家學生有車書津貼外,又有書簿津貼,午膳津貼,上網津貼,話明全部都要做資產審查,不 ...
老人家有10000現金同$5000電子消費卷可用於乘坐公共交通工具(/其他事情),幫補生計。

LH797 發表於 2021-7-31 23:03

User12345678910 發表於 2021-7-27 18:48
但本人出文前其實有查看維基百科,「兒童是指18歲以下的任何人,除非對其適用的法律規定的年齡不到18歲 ...
https://www.elegislation.gov.hk/ ... D_1438403461931_001
第57章 《僱傭條例》:

兒童 (child)指不足15歲的人; (由1990年第41號第2條代替)

青年 (young person)指年滿15歲但未滿18歲的人; (由1990年第41號第2條代替)

頁: 1 2 3 4 [5] 6
查看完整版本: 強烈要求巴士鐵路渡輪公司將小童收費適用年齡提升至17歲