珀島魚蛋 發表於 2021-7-28 00:36

Justshamxx 發表於 2021-7-28 11:24

喺你對離島區交通服務亞支亞咗之前,唔好忘記:

離島區是全港18區之中人口最少嘅區份,在2016年中期人口統計中人口僅156801人,兼且地理偏遠,若非當初有機場之利,絕對不應有如此多路線遍布各區。

kitarolo 發表於 2021-7-28 11:49

幾點回應 明白用A線價
做東涌或後勤已無法逆轉
而家最大問題係A線大幅拉疏
局部甚至完全停駛 咁好多時會
令本身唔多嘅客倒去其他途徑

E21C/E22C無分段不是重點
起碼都與同公司A線設補差價轉乘

E41每公里收費太便宜實疏車
但講龍運少客E線今有E36A墊底
後者甚至因為全日25/30/35定點
咁開,樓主無提及E33/E36/E37優質
服務噃,大把客俾多一程嶼巴經市中心轉

E11呢話就話港島唯一E線
但東涌至西隧同港鐵(兼不用
轉線)並排行想有幾大突破呢?
飛東涌市中心又唔得,再絕啲咪
東涌北唔停港鐵有份嘅物業,淨做
昇薈/喜來登/裕雅/迎東即可平衡。

S52呢我心諗電召的士由南環路
去東涌(市中心/逸東/滿東)唔加錢
睇吓有無司機接單? S52A收5蚊都
嫌貴真係無得講,恨不得開多班1805
由南環路開嘅S52A幫手救火。

S52唔係同嶼巴38競爭
一定無全日大致20分鐘嘅班次
以往嶼巴38單層為主S52袋唔少
短途客,但現時基本必出12米雙,S52
又真係全程無咩嘢站可以飛,更惡做。

thorchan 發表於 2021-7-28 12:00

kitarolo 發表於 2021-7-28 11:49
幾點回應 明白用A線價
做東涌或後勤已無法逆轉
而家最大問題係A線大幅拉疏

其實依家E33同E36一D都唔優質,耗時長之餘長期爆車無人處理,E36A的出現令到一班頂唔順的客唔再搭。對迎滿逸嚟講E36A仲好過E36/E33,E37就因為逆向相對無咁多人,叫做尚算良好。

天空之神 發表於 2021-7-28 12:11

東涌最大問題係無車直去赤柱石澳

應該要加直車 right ?

最好就係唔使你轉 40/N40

kitarolo 發表於 2021-7-28 12:18

thorchan 發表於 2021-7-28 12:00
其實依家E33同E36一D都唔優質,耗時長之餘長期爆車無人處理,E36A的出現令到一班頂唔順的客唔再搭。對迎 ...

其實有咗屯赤嘅「副作用」
係屯元天A線E線票價顯著拉近……

一直討論區/民間有建議E線可不按
收費表加價換加班次(不貴於同區A線計)當然
會有用家認為「我喺非繁有位坐添點解要加我價」

213D 發表於 2021-7-28 12:46

東涌冇辦法,一黎人口少,二黎大部份人都落左又快又平既地鐵(只限九龍同港島),三黎長期冇價加,越黎越物超所值,雖然確實吸引到D唔想迫地鐵既人回流,但係E線嘅迂迴走線確實倒走好多客,所以要東涌同後勤區巴士有得救,一黎比巴士加價,二黎要提速(新界車要靠拉直走線,九龍港島就靠重組同提升車速上限先得),三黎就係加快東涌發展,增大人口基數,先至有得救。

kitarolo 發表於 2021-7-28 13:36

213D 發表於 2021-7-28 12:46
一黎比巴士加價,二黎要提速(新界車要靠拉直走線,九龍港島就靠重組同提升車速上限先得),三黎就係加快東涌發展,增大人口基數,先至有得救。
東涌人口增加,唔走數嘅將會有東涌
東站、東涌西站,E11系根本就無得救,
九龍得東九/將軍澳好啲,美孚至尖沙咀
又係港鐵贏晒咁滯,淨做後勤維持條線都難

龍運E線修改走線空間細,選擇有限
港鐵兜又貴,拉直咪變E32A不停青衣、
E41實際可再點拉直? E36A一部分客係
屯元天內接駁,要修改阻力唔細。

kitarolo 發表於 2021-7-28 14:04

天空之神 發表於 2021-7-28 12:11
東涌最大問題係無車直去赤柱石澳

應該要加直車 right ?

要!
東涌內走線跟E21A,停青馬後
停紅隧(無打錯係紅磡海底隧道)
過香隧後黃竹坑新圍到舂坎角、馬坑、
赤柱市集,再經大潭水壩抵達石澳。

招標100蚊一位睇吓有無公司投

E21A 發表於 2021-7-28 14:13

kitarolo 發表於 2021-7-28 13:36
東涌人口增加,唔走數嘅將會有東涌
東站、東涌西站,E11系根本就無得救,
九龍得東九/將軍澳好啲,美孚至尖沙 ...

E11系收檔可能係10年後既事,但呢排條E11A唔知咩事發威,夜晚全晚開20分鐘一班,仲密過E21A,試過搭9點幾嗰班企人入西隧。
頁: [1] 2 3 4
查看完整版本: 東涌/後勤區究竟得罪邊個?