ccchhhuuunnn 發表於 2021-7-29 17:49

天空之神 發表於 2021-7-29 17:41
960C 得 2 班本身柯打 3 班 半空 2 班 960c 1 班

純討論都唔使一定跟住巴士公司睇餸食飯
巴士公司有私心又唔一定要奉承佢
起碼就算54區未開,都應該回復飛大興柯打車
而960C即使得一班都可以青松觀直出

如果九公司輸54區過海而做大960C爭客就唔同玩法
當然為咗路近啲54區可能點都要掂到54區寶田門口
最多唔入田景路而係直去鳴琴路/青田遊樂場,轉入青田路
不過都係講緊水晶球嘅嘢而唔係今日
掉轉頭講,如果九公司投到54區
960C仲有冇得發大嚟搞就另一個故事
起碼成日想做嘅銅鑼灣—屯市,可以由960P/S,54區本身條灣北綫,甚至54區灣北+960C做而唔一定係本身條960C又或者960C去曬富泰兆康欣田54區良田紅橋快綫直出唔停馬會華都去避屯赤倒灌

而家搬曬堆特別綫插定旗先,亦有好多可能性,但相信一日未開標應該都唔會大搞住

arfung 發表於 2021-7-29 19:34

天空之神 發表於 2021-7-29 17:41
960C 得 2 班本身柯打 3 班 半空 2 班 960c 1 班

為了座位,紅橋不少原960客上左景峰等960S...

kmb63x 發表於 2021-7-29 21:21

arfung 發表於 2021-7-29 19:34
為了座位,紅橋不少原960客上左景峰等960S...

紅橋人係比較有性格
早繁條龍好長,永遠嚟960/960p都係上十個八個要企就唔上等下班,留返啲位比屯仁街同華都企到頂閘上公路
好難估計紅橋為咗有位坐願意等幾多班車
或者咁講,佢地會相信以前嘅半空車紅橋起載會突然埋站.
係景峰上960s會有位坐嗎?

Twinings 發表於 2021-7-29 22:19

nokia 發表於 2021-7-29 17:46
P960就算加幾多車都唔會有人搭,完全諗唔到有咩客會專登等45分鐘一班車? 而放棄又平又密嘅960? ...

我今日1755喺文華里上P960,中途有3班頂閘960經過,有5-6位等緊960嘅乘客都轉投P960,車上窗口位都坐滿哂,客量算唔錯。

arfung 發表於 2021-7-29 22:32

kmb63x 發表於 2021-7-29 21:21
紅橋人係比較有性格
早繁條龍好長,永遠嚟960/960p都係上十個八個要企就唔上等下班,留返啲位比屯仁街同 ...
因為早繁慣性會有960半空車由紅橋繼續載,所以熟客大多數會等到有位坐才上車。視乎半空車何時埋站,我試過以前由68A站位開始排,大約等了四班960/P/C就有得坐而上車。
不過批半空車似消失了大半。

聽過好些景峰排960S客原本是紅橋排960/P/C,但大家發現了呢段時間紅橋難左有位坐。
現時一般來說在疫情下,一班車景峰上到20-30人。
除了某些班次特別爆,目測排頭位10-15個都安全有位坐。

以前景峰站258P/267X比960S難有位坐,但現在情況已經掉轉。

士刁拔尼.奧 發表於 2021-7-29 22:41

nokia 發表於 2021-7-29 17:46
P960就算加幾多車都唔會有人搭,完全諗唔到有咩客會專登等45分鐘一班車? 而放棄又平又密嘅960? ...

當一架一架頂閘飛站等到絕望果陣
嚟一架有得上嘅就已經食到客

平田 發表於 2021-7-30 06:22

30-45分鐘一班車,都唔會搶走幾多客,反而961好似疏咗好多

Choi 發表於 2021-7-30 08:39

其實P960都好應該順住去維園好過屈返灣仔北。

arfung 發表於 2021-7-30 08:48

Choi 發表於 2021-7-30 08:39
其實P960都好應該順住去維園好過屈返灣仔北。

前排下繁P960就試過塞到下一班準備灣仔北開出前5分鐘才繞了個大圈停緊柯布連道站…
感覺順住去一定爽快d,隨時北角開車經清風街天橋出維園仲快過梁灣仔北玩調頭。唉。

不過條線暫時得3個賣點:
1/ 往返銅鑼灣唔駛轉車
2/ 尾站有位坐,執960手尾
3/ 屯門多停了兆康/欣田

諗到係咁多。

EvilKo 發表於 2021-7-30 16:11

arfung 發表於 2021-7-30 08:48
前排下繁P960就試過塞到下一班準備灣仔北開出前5分鐘才繞了個大圈停緊柯布連道站…
感覺順住去一定爽快d ...

同埋銅鑼灣有條快線返屯門
行完 IKEA / Donki 可以搭呢條線返歸
頁: 1 2 3 4 5 [6] 7 8 9 10
查看完整版本: 960S/P/C 服務調整