Kj2052 發表於 2021-7-28 16:24

港島1、1A、2、3、3A 及 28(28M)(28S)號線加價

8/8起

詳見https://www.td.gov.hk/filemanager/tc/content_13/20210728_PLB_CH.pdf

Ohm 發表於 2021-7-28 16:44

1號小巴加完都仲係平過善巴15號
至於其餘路線,相信相關乘客都唔會在意

天空之神 發表於 2021-7-28 19:04

1 仔又快又抵搭

JX9097 發表於 2021-7-28 19:13

天空之神 發表於 2021-7-28 19:04
1 仔又快又抵搭

唔入明德醫院就真係快要入去的話...;P

天空之神 發表於 2021-7-28 19:28

JX9097 發表於 2021-7-28 19:13
唔入明德醫院就真係快要入去的話...

都快過 15

w061327a 發表於 2021-7-29 10:06

景益堆線嘅敗筆就係上半山唔經中環站,要行到四季、大會堂坐,尤其繁時唔喺四季等未必上到車。自從西營盤站開咗干德道轉鐵都唔少人由 3/3A 轉投 45A/45S。

至於 1A 仲弊,上山又唔似得 12A 食正中環中心位同金鐘站,落山又有平過佢一大截嘅 9。自從怡信易手之後 9 好似做得好咗,密車咗,反而 1A 就繼續頹做唔知幾時有車,依家加完價仲要貴過 12A。

2 就明顯係雞肋,沿途屋苑都有村巴,而且 2 班次不穩,幾次喺梅道等極都冇車結果寧願行落山等 12A 好過,原本都有啲舊山頂道行山客執下,但係班次極度不穩已經趕哂客。

其實景益繼續加價都唔會幫到太多,不如穩定返 1A/2 啲班次,加返個畢打街去四季畀人轉四季開嘅小巴嘅八達通轉乘優惠,甚至放工開 3M 畢打街直上干德道特別班次仲實際

至於線王 1,新巴條 15 有東區免費轉乘,對於東區客 15 明顯比較吸引,近年喺科達附近都見到 1 上山方向生意麻麻,反而落山就好啲

kay 發表於 2021-7-29 11:22

景益唔想做28系
但以組合計
佢同時間須放棄123系

幾時會到呢一日

不過28系咁長途收呢個價
1仔相對短D又係呢個價
難怪會想放棄28

PZ8988 發表於 2021-7-30 06:53

景益唔想做28系
但以組合計
佢同時間須放棄123系

放棄28去做1號短棍去僑福道好過

AtrHenu 發表於 2021-8-1 00:45

w061327a 發表於 2021-7-29 10:06
景益堆線嘅敗筆就係上半山唔經中環站,要行到四季、大會堂坐,尤其繁時唔喺四季等未必上到車。自從西營盤站 ...

其實早年坐港島1,2,3係中環上車可以先免費上車到IFC落車再排隊上行俾錢搭上山,
不過後來就引起混亂問題所以改到先俾短程收費(大約個幾)落車排隊俾全費的.;P

btw,小弟都認同3仔有咗扶梯上落山,特快落SYP的45A後已經越來越雞肋個款兼開始慘變為鴨子翻版!!:'(

AtrHenu 發表於 2021-8-1 00:56

景益唔想做28系
但以組合計
佢同時間須放棄123系

現時28/28S同西半山的10仔一樣串通多點獨市位所以短期內都難以放棄的.(只係呢D位使用量不高,但又不能自給自足)
頁: [1] 2
查看完整版本: 港島1、1A、2、3、3A 及 28(28M)(28S)號線加價