952@X52 發表於 2021-8-9 03:00

[建議] 建議新巴82X線於假日修改東行行車路線

實際上新巴82X線於健康村折返後至筲箕灣均與82線重疊(除太古停站有別),亦會因愛秩序灣段燈序不暢順而令觀感變差。
甚至見過82X及682於太安樓停站後再於漁灣邨相遇。

於假日亦有不少一家大小商場客於康怡站等候,
故逢假日放棄西灣河、繞經太古城中心地面層站並簡化愛秩序灣行車路線,相信商場客吸引力會更大。

方案如下:
原有路線至康怡、左轉往太古城中心地面層巴士站、東廊東行、落筲箕灣出口、停筲箕灣巴總、東樹木組後原有路線

分站安排:
康怡廣場、太古城中心、筲箕灣巴總、東樹木組

優點:太古城中心地面層站近年一直沒有往柴小路線停靠,此改動可免除上5樓巴士站才能乘車之不便
停燈較原有路線為少
同時吸納鰂魚涌、太古往筲箕灣巴總範圍客源,因不需途經西灣河

缺點:
健康村起前往愛賢街點對點需改乘102線;
原愛賢街乘客需往愛秩序灣道乘搭繞經柴斜路線或使用行人隧道往筲箕灣巴總/東樹木組候車;
西灣河往柴小雖有不少替代服務,但一定是經全段柴斜(85除外),失去此線後需要稍長乘車時間

班次可維持現狀,若疫情過後服務時間可比現時2000尾班稍為推遲
此改動建議只限假日,有需要可給予獨立編號
歡迎討論

qunow 發表於 2021-8-9 03:13

好似會減慢車程,而且太古城俾入?

cky 發表於 2021-8-9 04:22

qunow 發表於 2021-8-9 03:13
好似會減慢車程,而且太古城俾入?

跟舊 110 咁入,有乜問題?

qunow 發表於 2021-8-9 06:23

cky 發表於 2021-8-9 04:22
跟舊 110 咁入,有乜問題?

當初82X開線前後,當區區議員曾進行民調,結果大多數居民反對相關增加巴士路線途經太古城內街的提案

brianso198 發表於 2021-8-9 07:29

假期行太古城仲要走入筲箕灣總站兜個圈你覺得會快咗?

cky 發表於 2021-8-9 08:02

qunow 發表於 2021-8-9 06:23
當初82X開線前後,當區區議員曾進行民調,結果大多數居民反對相關增加巴士路線途經太古城內街的提案 ...

之前區議員講的入內街是指使用華蘭路口的私家路段吧?
樓主的建議是過了康怡廣場後沿太古城道進入
即和舊 110 上耀東之前的入法一樣
那段不是私家路,其實冇得話反對

952@X52 發表於 2021-8-9 09:18

brianso198 發表於 2021-8-9 07:29
假期行太古城仲要走入筲箕灣總站兜個圈你覺得會快咗?

你都有你道理,
但太安樓有時塞起上嚟倒塞返出去大路都唔係少見
塞起上嚟係所有線一齊塞一齊慢

兜筲總目的係用3毫子差價食埋720太->筲短途客
但如果養得起商場家庭客
直頭唔要筲總跟N8P咁行集中愛秩序灣客去東樹木組上落就好

brianso198 發表於 2021-8-9 09:41

952@X52 發表於 2021-8-9 09:18
你都有你道理,
但太安樓有時塞起上嚟倒塞返出去大路都唔係少見
塞起上嚟係所有線一齊塞一齊慢

太古城假期有時都唔係少野...

太安樓衰在中段落貨果段會塞車,
但果條路衰極都係等多兩支燈就過到...

你太古城上完橋落返筲箕灣再圈返去樹木組,
果組交通燈加上長度根本唔會短過而家82X走線...

但就算唔兜筲箕灣太古城直上公路,
康怡上車分分鐘都只係同106打和,
好處咪吸引到太古城一站客咁囉...

如果跟你唔經筲箕灣總站,

樹木組果個站連愛秩序灣都唔多肯用,

你覺得可以吸引到筲箕灣堆家庭客?我坐720唔好?

qunow 發表於 2021-8-9 11:01

cky 發表於 2021-8-9 08:02
之前區議員講的入內街是指使用華蘭路口的私家路段吧?
樓主的建議是過了康怡廣場後沿太古城道進入
即和舊 ...

太古城由東廊第一期通車開始一直反對過量巴士進入

952@X52 發表於 2021-8-9 13:30

brianso198 發表於 2021-8-9 09:41
太古城假期有時都唔係少野...

太安樓衰在中段落貨果段會塞車,

仲有樣野我諗漏咗點解要咁改就係想試下
太古城地面層->東樹->海防->張振興
可唔可以追返鐵太古往柴灣道以東個速度,攞返個競爭力(即地鐵太->柴+步行/小巴47M)
你見我本來傻到話想入筲箕灣巴總就知
試下轉型放棄愛賢街會唔會吸到呢啲客

當然前提係住戶阻力同假日太古城道車流
頁: [1] 2 3
查看完整版本: [建議] 建議新巴82X線於假日修改東行行車路線