珀島魚蛋 發表於 2021-8-17 16:21

LN9267 發表於 2021-8-17 17:05

那些路線除了56在澳門半島大多走外圍,當然會覺得快。

不過以政府思維,他們一向鼓勵巴士公司推出更多優惠。以現時善巴的經營狀況,相信很難如樓主心中所想加轉乘優惠。

天空之神 發表於 2021-8-17 18:23

其實講到政府可透過財政援助已經可以收工

而家 9/14/73 已經可以接改地鐵
乘客可以轉乘港鐵前往各區

YoungMan 發表於 2021-8-17 20:02

好學唔學,學埋澳門呢啲嫖賭飲吹黃賭毒污糟錢特區?

LN9267 發表於 2021-8-17 20:05

YoungMan 發表於 2021-8-17 20:02
好學唔學,學埋澳門呢啲嫖賭飲吹黃賭毒污糟錢特區?

之前澳門有聲音批評財政援助制度的公式很難計算,又無底深潭。
今年年頭的新巴士合同才解決這個問題,把財政援助封頂。

但我覺得澳門那邊的財政援助制度香港很難做到,政府如非必要不會落水。

mak5052 發表於 2021-8-17 20:15

LN9267 發表於 2021-8-17 17:05
那些路線除了56在澳門半島大多走外圍,當然會覺得快。

不過以政府思維,他們一向鼓勵巴士公司推出更多優惠 ...

學澳門咁,要巴士公司必須提供跨公司補差價 BBI?(政府貼差價,就似長者 $2 咁,例如 960 → 城巴 780 → 新巴 9,乘客只須俾 $22.4(960 車費 + 780、9 的車費差額),政府向新巴、城巴各補貼 $7.3)

珀島魚蛋 發表於 2021-8-17 20:20

JCTK 發表於 2021-8-17 20:37

14可以同站轉694東隧特快同埋118紅隧特快兩個站直達紅磡站轉埋東鐵線屯馬線, 6/6X可以同站轉西隧大西北特快. 260可以同站轉980X/981P馬鞍山特快, 各路線亦都可以轉乘港鐵. 香港交通費已經好平. 完

YoungMan 發表於 2021-8-17 20:54

LN9267 發表於 2021-8-17 20:05
之前澳門有聲音批評財政援助制度的公式很難計算,又無底深潭。
今年年頭的新巴士合同才解決這個問題,把 ...

武漢肺炎下冇得嫖賭飲吹,澳共政府除咗呢啲污糟錢之外咩都冇
自然有聲音

LN9267 發表於 2021-8-18 00:38

YoungMan 發表於 2021-8-17 20:54
武漢肺炎下冇得嫖賭飲吹,澳共政府除咗呢啲污糟錢之外咩都冇
自然有聲音
...
澳門民間關注民生問題較多,巴士議題經常引起社會熱烈討論。
尤其是之前澳門特區政府就巴士合同臨時續短約兩次,坊間一直有聲音要求政府多交代,長遠改善巴士服務,不過政府一直不願意透露細節。
之後政府才說新巴士合同就財政援助封頂、詳細說換車之類的要求。

之前香港一些政黨想政府補貼個別巴士線,但明顯政府不受這一套。

頁: [1] 2 3
查看完整版本: 關閘<>石排灣<>黑沙模式值得在赤石推行