ATSE40 發表於 2021-9-9 15:40

新界 504 投入服務

由 2021.9.19 起,新界 504 將投入服務

I. 路線
華山村 至 上水 : 經華山村通路(近華山花園)、龍路、龍運街、新運路及智昌路。
上水 至 華山村 : 經智昌路、龍琛路及華山村通路(近華山花園)。
II. 服務時間及班次
0700 - 2015,每 30 分鐘一班。
III. 收費

$4.8

由 2021 年 9 月 19 日至 2022 年 9 月 18 日(包括首尾兩日),學生優惠車費為 $2.4。
由 2021 年 9 月 19 日至 2022 年 9 月 18 日,轉乘港鐵或由港鐵轉乘專線小巴路線,可享有 $0.3 轉乘優惠。

https://www.td.gov.hk/filemanager/en/content_13/TNN1/GMB%20504%20Chin.pdf

I20091157 發表於 2021-9-9 15:59

會係同503同一公司做嗎?:o

kingkonghi 發表於 2021-9-9 19:50

0700-2015 點30分鐘一班 :Q

AE367 發表於 2021-9-9 21:31

I20091157 發表於 2021-9-9 15:59
會係同503同一公司做嗎?

應該是。

ccicoltd 發表於 2021-9-10 00:44

kingkonghi 發表於 2021-9-9 19:50
0700-2015 點30分鐘一班
估計去程 0700 - 2000,回程 0715 - 2015。

另問智昌路站頭在何處,是否龍豐花園的士站前?還是上水中心五座外的停車灣?

eric278 發表於 2021-9-10 16:04

AE367 發表於 2021-9-9 21:31
應該是。

503及504線係捆綁一組招標承投。

tasue824 發表於 2021-9-10 18:13

504 似插旗線多D 30分鐘一班 又唔經火車站 根本無咩人搭

busnrail_fans 發表於 2021-9-10 22:20

ccicoltd 發表於 2021-9-10 00:44
估計去程 0700 - 2000,回程 0715 - 2015。

另問智昌路站頭在何處,是否龍豐花園的士站前?還是上水中心 ...

503開線嗰陣,FB先有人影到掃管埔村/北區公園出面個彎位停車灣擺咗支503站牌
開頭見到都心諗會唔會關呢條線事
但係而家官方正式走線出咗,明顯係行相反方向.....

busnrail_fans 發表於 2021-9-10 22:31

tasue824 發表於 2021-9-10 18:13
504 似插旗線多D 30分鐘一班 又唔經火車站 根本無咩人搭

係插旗嘅話,就麻煩開分支線吞拼其中半條270,甚至將270拆骨(天翠分家):lol

輪椅客/巴士轉乘客/月票客就留返俾70K, 277E啦

唔想再忍270呢啲衰過行路嘅班次連車程,又要唔肯加BBI:dizzy:
小巴都叫車速/起步快,惡劣路況都識得靈活走位
同埋都叫做有黨鐵轉乘優惠(雖則係雞肋式而且係半恆常)

tasue824 發表於 2021-9-11 07:38

其實 270 e經好左好多、當年15分鐘班 仲要無預報 真係唔會想搭 e家回程有277e幫下手算改善唔少
頁: [1] 2
查看完整版本: 新界 504 投入服務