UM6122 發表於 2021-9-20 22:02

港鐵購買雙層巴士招標結果

編號招標種類名稱或範圍承包商/承造商
名稱及地址數量批出合約總值批出合約日期

K3308-20E選擇性供應四部雙層巴士合約Alexander Dennis (Asia Pacific) Limited
香港九龍九龍灣常悅道1號恩浩國際中心9樓A-B室
3 部港幣
10,968,770元2021年8月3日

來源:港鐵網站

littlewi 發表於 2021-9-20 22:07

「名稱或範圍」寫4部,但數量寫3部,究竟係3部定4部?

Quanta 發表於 2021-9-20 22:10

3部就1100萬,貴成咁?雖然話張單細啫

ads190 發表於 2021-9-20 22:15

Quanta 發表於 2021-9-20 22:10
3部就1100萬,貴成咁?雖然話張單細啫
#546-549每架都接近400萬啦

AtrHenu 發表於 2021-9-21 02:56

ads190 發表於 2021-9-20 22:15
#546-549每架都接近400萬啦

買得少自然除返開每部咪平D,不過黨鐵呢D洗腳唔沒腳(浪費)行為甚至連現有的結構非常實淨的歐洲製造列車懶得改裝續命下就寧願換國產車,相信呢幾百萬買架風筒都應該豪得起.;P
btw,呢幾部ADL係咪又係11.3米??

KMBe500 發表於 2021-9-21 15:38

結果得3部,餘下1部係其他公司中但未公佈?🤔

VA73@2A 發表於 2021-9-21 16:06

KMBe500 發表於 2021-9-21 15:38
結果得3部,餘下1部係其他公司中但未公佈?🤔

會唔會係換咗係電動巴士

teddybus 發表於 2021-9-21 23:47

AtrHenu 發表於 2021-9-21 02:56
買得少自然除返開每部咪平D,不過黨鐵呢D洗腳唔沒腳(浪費)行為甚至連現有的結構非常實淨的歐洲製造列車懶 ...

係人都知不嬲越買得多就越做到更多discount
買得少自然除返開每部咪平D?
真係唔知你點得出呢個結論

kmb71k 發表於 2021-9-22 09:25

"Alexander Dennis"
即係又係Facelift?

Eddie 發表於 2021-9-22 11:02

teddybus 發表於 2021-9-21 23:47
係人都知不嬲越買得多就越做到更多discount
買得少自然除返開每部咪平D?
真係唔知你點得出呢個結論 ...

九巴買少數民族都唔見得要咁貴,當然九巴個規模係有議價能力,所以從來都覺得鐵巴服務應該完全外判,再透過招標程序俾返服務費相信營運成本比而家低
頁: [1]
查看完整版本: 港鐵購買雙層巴士招標結果