ricky 發表於 2021-9-22 23:28

九龍城往啟德天橋9月25日通車,唯未有巴士線行經

https://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/2231173/%E5%8D%B3%E6%99%82-%E6%B8%AF%E8%81%9E-%E4%B9%9D%E9%BE%8D%E5%9F%8E%E5%A4%AA%E5%AD%90%E9%81%93%E6%9D%B1%E6%96%B7%E6%A9%8B%E5%91%A8%E5%85%AD%E9%87%8D%E6%96%B0%E5%95%9F%E7%94%A8-%E8%88%8A%E6%A9%9F%E5%A0%B4%E6%8B%86%E5%8D%B8%E5%BE%8C%E6%9B%BE%E8%8D%92%E5%BB%A2%E9%80%BE16%E5%B9%B4

九龍城富豪東方酒店對出的往啟德的行車天橋,將於9月25日星期六上午十時通車,啟德街坊希望部分巴士線(包括5A,5D,20,20A,22,22M,24,108)可以改經此天橋直往啟德工貿大樓,唯有街坊致電1823,1823稱無計劃巴士線改經此天橋,意味着天橋只限非公共交通的車輛行駛。

EW838 發表於 2021-9-22 23:34

關咩事,要停譽港灣同景泰街點會行橋

ATS131@45 發表於 2021-9-22 23:39

上左RDP先講, 之前承啟道又咪係搞好耐先有608行

ricky 發表於 2021-9-22 23:41

EW838 發表於 2021-9-22 23:34
關咩事,要停譽港灣同景泰街點會行橋

我的報告只想回應部分站友或啟德街坊憧憬有天橋巴士就會改路嘅睇法。

ricky 發表於 2021-9-22 23:41

ATS131@45 發表於 2021-9-22 23:39
上左RDP先講, 之前承啟道又咪係搞好耐先有608行

但608係全新路線,唔係開咗之後改路

ky927 發表於 2021-9-22 23:47

咁新路又唔一定要即日改用嘅。同埋條橋好似係咪單線?亦都會唔會有重量限制所有無巴士行?

xdxd 發表於 2021-9-23 00:10

咁的確肯改就快好多入啟德,厹又可以借啲意推返啲新蒲崗客上貴線🥱

ricky 發表於 2021-9-23 00:13

ky927 發表於 2021-9-22 23:47
咁新路又唔一定要即日改用嘅。同埋條橋好似係咪單線?亦都會唔會有重量限制所有無巴士行?
...

係單線

ricky 發表於 2021-9-23 00:19

xdxd 發表於 2021-9-23 00:10
咁的確肯改就快好多入啟德,厹又可以借啲意推返啲新蒲崗客上貴線🥱

Mikiki同景泰街真係有客仲上車返啟德或啟業,反而直去工貿大樓無上落客,唔着數

AtrHenu 發表於 2021-9-23 00:25

ricky 發表於 2021-9-23 00:19
Mikiki同景泰街真係有客仲上車返啟德或啟業,反而直去工貿大樓無上落客,唔着數
...

先唔講有無人係Miki上車返啟德,九巴和城巴都唔會放棄景泰街個站(因為個站要嚟做轉乘優惠嗎?),唯一可以改經呢條前啟德機場的客運大樓的橋只會係無乜人用但有很多替代品的A23,24用嚟省時間.:lol
頁: [1] 2 3 4
查看完整版本: 九龍城往啟德天橋9月25日通車,唯未有巴士線行經