Kj2052 發表於 2021-9-23 20:25

沙田交通關注組統計88K連續11日上學時間收車

https://www.facebook.com/105681441088414/posts/394670695522819/?d=n

而家收車真係無王管,完全無視客量需求

tommy14D 發表於 2021-9-23 20:33

要好似14D甘寫實個班次, 呢啲全日線收車收傻咗

xdxd 發表於 2021-9-23 22:27

12A都係咁 九龍城班客仲要冇走落鐵 厹就收車

ky927 發表於 2021-9-23 23:49

其實以前有88P嘅時期係88K/P 最頂尖時期

個時顯田大圍都未大發展都食得住88K+P 。宜家反而要收車?多左個顯徑站都未至於咁囉

天空之神 發表於 2021-9-24 00:07

個時顯田大圍都未大發展都食得住88K+P 。宜家反而要收車?多左個 ...

88K 46X 用 3BL 係最頂盛既年代

自從有 803K 已經走緊下坡

做緊對面海 1/5B 既水平

kay 發表於 2021-9-24 09:34

九巴收車係有另一時間表
如果每日都係幾班車變做同一班車
基本上紮低日子去嘈勝算唔細

但有D開齊車都脫班既
你唔好望會加車維持班次

toyl 發表於 2021-9-24 10:13

xdxd 發表於 2021-9-23 22:27
12A都係咁 九龍城班客仲要冇走落鐵 厹就收車

12A 土瓜灣果邊學生哥主力係去界限街/喇沙利道/牛津道,點走落鐵?唔通行廿分鐘去九龍塘搭仲要再轉綫呀?

xdxd 發表於 2021-9-24 10:15

toyl 發表於 2021-9-24 10:13
12A 土瓜灣果邊學生哥主力係去界限街/喇沙利道/牛津道,點走落鐵?唔通行廿分鐘去九龍塘搭仲要再轉綫呀? ...

所以咪鬧厹無走客都照收車囉:L

ccchhhuuunnn 發表於 2021-9-24 10:43

tommy14D 發表於 2021-9-23 20:33
要好似14D甘寫實個班次, 呢啲全日線收車收傻咗

大數據年代,好應該全日綫都要寫實班次,兼計埋邊度起載,套用埋落專營權條款唔好淨係得個time rage同班次嘅range
有咩甩班一目了然

S3bl430 發表於 2021-9-24 11:09

個時顯田大圍都未大發展都食得住88K+P 。宜家反而要收車?多左個 ...
88K的問題無咁簡單

作為在顯徑長大的居民,我理解88K由盛轉衰的情況,那是就算没有港鐵没有803K也會發生的事情。

803K開辦當然是88K由盛轉衰的轉捩點,但如果没有803K,估計88K客量在2005-10年後就會見頂回落, 依個時間段相當於和顯徑邨一起長大的小朋友開始進入大學/返工,顯徑交通需求變得以通勤為主。

幾個我觀察到的原因:
1.學生客大幅減少。88K現在學生客量和20年前相比不值一題。以前88K 返學開5分鐘都可以打爆架水塘熱狗。實際上,顯徑/隆亨開村頭幾年有好多細路出世,之後急速下跌。
例如,2000年前後迦密愛禮信小學上下午共開8個大班,每班近40人,現在開4班,每班小於30人, 學生小了近60%

2.居民消遣方式改變。以前顯徑田心基本沒有消遣場所 現在更多人宅在家。人口老化以及286X的出現令到出大圍買餸減少,而顯徑也多了759百佳等主流零售店滿足基本購物需要
3.有更好的交通選擇。除港鐵外,985系也滿足了通勤需要,間接整死左281M,亦令803K早繁客量下降

顯徑站開通後88K經營雪上加霜
現在假日6點多88K返顯徑方向過希爾頓後只有半車客,對比5年前用3ASV時至少要企.個客量係跌得好勁。平日晚上往顯徑方向亦由坐滿變為半滿。

題外話, 當年88P其實開單層車(三菱AM)為主,偶然有雙層巴,並唔係話相當多客,你就當88P係類似284的短途線
頁: [1] 2
查看完整版本: 沙田交通關注組統計88K連續11日上學時間收車