Waiyin12 發表於 2021-10-1 06:11

X40經海之戀進入荃灣西站

自古以來,X40係經荃灣路、海興路進入荃灣西站;當中一段為海之戀私家路,大約今年2月就話海之戀班業主加咗11米車長限制,亦有傳九巴因此禁止私牌車用經此路進出、X40重開時會改路等;但到早幾日X40再度提供服務,小弟睇過行車片段,進入荃西嘅路線不變

究竟呢幾班X40係無人care、無人處理定試下水温?

kiwai 發表於 2021-10-1 08:00

會唔會係司機冇意識到11米限制, 而誤闖該路?

之後事情發展, 希望唔會發展成「因有正義之士利用該片舉報, 涉事司機因而被炒」:(

AtrHenu 發表於 2021-10-1 09:51

之後事情發展, 希望唔會發展成「因有正義之士利用該片舉報,...

反而覺得呢件事會速成海之戀皇帝業主同運吉,巴士公司講數之後解禁相關路段長度(反正以成日行11米以上都無試過有意外啵).;P

horivhyc 發表於 2021-10-1 09:55

AtrHenu 發表於 2021-10-1 09:51
反而覺得呢件事會速成海之戀皇帝業主同運吉,巴士公司講數之後解禁相關路段長度(反正以成日行11米以上都無 ...

解禁到係一回事,930X如果突然行果度就又一回事了(曾經建議過直插海之戀私家路入西站,如果解禁到,死水應該求之不得)

KS 發表於 2021-10-1 15:22

其實九巴34往葵盛方向,基本上每日都有用12米車嘅班次經海興路支路轉入荃灣西站。

Waiyin12 發表於 2021-10-1 17:30

之後事情發展, 希望唔會發展成「因有正義之士利用該片舉報,...

禁令有咗咁耐,34一早跟緊,加上龍運車隊無一部短過11米
App內行車路線都係咁寫

司機應該只係依從行車路線,似係巴士公司問題

dcyw 發表於 2021-10-1 22:07

又抑或是該禁令只影響往後申請途經該路段的路線,而禁令生效前已途經該路段的路線則不受影響?

HR1377 發表於 2021-10-1 22:13

如果九巴效法64K,將部份E6M裝禁區紙有機會將34M改用E6M

teddybus 發表於 2021-10-1 23:03

又抑或是該禁令只影響往後申請途經該路段的路線,而禁令生效前已途經該路段的路線則不受影響? ...

34應該早過X40行嗰個路段,結果都被禁
不過樓上又話34仍然有出過12米行嗰段路

ccicoltd 發表於 2021-10-1 23:47

又抑或是該禁令只影響往後申請途經該路段的路線,而禁令生效前已途經該路段的路線則不受影響? ...

那個路口是限長的禁區,已不是巴士公司內部禁令般簡單。
頁: [1]
查看完整版本: X40經海之戀進入荃灣西站