無敵風火輪 發表於 2021-10-3 15:44

ky927 發表於 2021-10-3 15:27
我諗肯兜一個大圈搭屯馬線由沙田去荃灣屯門,我諗除非真係唔鐘意搭巴士,或者來回點真係係哂鐵路上蓋,否則 ...

如果有收車咪落地底

葵芳班客係可以回流翻黎,可以睇ETA做人

但轉車站嗰班客走左就係走左...

User12345678910 發表於 2021-10-3 18:39

currypig 發表於 2021-10-3 08:14
我識得既人入面,無人因應屯馬線開左放棄城隧
大部份人都嫌棄車程閹悶,無位坐,有啲更嫌佢嘈
只會當作後備 ...

如由馬鞍山市中心出發,要坐屯馬綫往屯門方向,要有位坐,可考慮坐回頭車。

leo_ku 發表於 2021-10-3 19:15

KG1428 發表於 2021-10-3 20:18

WN4156 發表於 2021-10-3 01:06
40X邊有跌咁咁多?客量同之前一模一樣咁高

40X主力都係做源禾路學生客為主,因此通車前後客量無咩分別。

cky 發表於 2021-10-3 20:41

leo_ku 發表於 2021-10-3 19:15
大把位點需要坐回頭車?

近排坐過幾次西北馬鞍山鐵路
原馬鐵段就好多時都有位坐
要企都好,一到大圍就極易有位
反而原西鐵段,如果天水圍冇位,好多時都要到美孚或南昌先開始容易有位坐
一係就去到啟德或鑽石山先執到位

rusf101001 發表於 2021-10-3 21:25

leslie 發表於 2021-10-3 09:28
反而由4系轉263,269D客會否因一程鐵不用轉車而改放棄巴士才是要點,不因為鐵實際由沙田去天水圍時間不輸巴 ...

我要保證100%有位坐
大西北呢個價錢買硬月票來計
40X瀝源邨跳車上269D
86K去沙田站上263;P
仲同你玩城隧轉車站

fuwing 發表於 2021-10-4 01:20

ky927 發表於 2021-10-3 15:27
我諗肯兜一個大圈搭屯馬線由沙田去荃灣屯門,我諗除非真係唔鐘意搭巴士,或者來回點真係係哂鐵路上蓋,否則 ...

但其實如果喺海之戀附近搭屯馬線可能會快過搭43X/49X轉46X/47X去顯徑-沙田圍
尤其是巴士疏車嘅時段

AVBE46 發表於 2021-10-4 02:23

無敵風火輪 發表於 2021-10-3 15:44
如果有收車咪落地底

葵芳班客係可以回流翻黎,可以睇ETA做人

呢排多搭46X 其實唔覺得轉車站少左好多人 早幾日下繁喺轉車站等46x返大圍 兩架車頂晒閘先清得哂條龍

S3bl430 發表於 2021-10-4 08:14

我沒有覺得46X有明顯跌客

往沙田方向的話,46X單睇1-2班車好難判斷佢有無小到客。46X成隧多唔多客完全視乎荃灣車/263/269D係唔係比46X先到城隧。

在顯徑邨開通前,我也見過連續1-2班46X城隧轉車站上很少客便直入沙田

流星☆雨 發表於 2021-10-4 12:16

除左荃灣西返住正馬鐵站上蓋/隔籬

究竟仲有咩車程係值得搭西鐵/馬鐵直通運行?
頁: 1 [2] 3 4 5 6
查看完整版本: 屯馬線對城隧線的影響