AE367 發表於 2021-10-3 16:31

R33一問

自從通咗屯赤後,屯門去老鼠樂園行屯赤應該會快咗,但R33到依家仍然行屯公同青馬出入。

長勝係咪驚行屯赤路程短咗要減價,賺少咗「生活費」而Say No?:lol

天空之神 發表於 2021-10-3 16:36

打劫 R8

ccchhhuuunnn 發表於 2021-10-3 16:43

兩邊咪數差唔多

AE367 發表於 2021-10-3 16:50

ccchhhuuunnn 發表於 2021-10-3 16:43
兩邊咪數差唔多
係差不多,但行屯赤里數低過25km,冇得好似而家再收$22.3。;P

elmmoo 發表於 2021-10-3 16:54

喺完善轉乘網絡同打劫對家 兩個方法下

龍運選擇咗後者行屯赤比青馬少大約0.3KM
但呢少少足以令佢減價至$19.9
而家咁多班R33 都係對準城巴R8 黎截胡
所以開車時間先咁奇怪

亦都係呢個原因 得5 班車情況下

都估到元天人唔會特意去屯赤等佢 而E36S 又開埋
元朗轉乘客唔需要擔心 而家condom 似乎淨係得返天水圍人 龍運更加無誘因去改行屯赤

ps 除非佢轉大兩味/半全日 否則而家呢個情況都係行青馬好啲

AE367 發表於 2021-10-3 16:56

elmmoo 發表於 2021-10-3 16:54
喺完善轉乘網絡同打劫對家 兩個方法下龍運選擇咗後者行屯赤比青馬少大約0.3KM但呢少少足以令佢減價至 ...

即係R33去到青馬時,時間會比城記R8時段到青馬早幾分鐘?

lsc04d11 發表於 2021-10-3 17:59

係估唔到試辦期第二輪都唔幫佢加停屯轉 係要人搭輕鐵去轉R33而唔令啲客有誘因幫襯九巴。。。。

Justshamxx 發表於 2021-10-3 18:20

lsc04d11 發表於 2021-10-3 17:59
係估唔到試辦期第二輪都唔幫佢加停屯轉 係要人搭輕鐵去轉R33而唔令啲客有誘因幫襯九巴。。。。 ...

我直情覺得當初屯赤隧道通車之後,就應該將R33提升做常規服務,加停屯轉/改喺屯轉開出,做返屯門公路來往青馬大橋嘅交通,咁就算二期巴士路線改動未實行(i.e.E34P/X未由E36A取代),來往屯門同東涌北嘅乘客都可以R33轉E32A,而唔使夾硬扯條E32A入東堤/纜車站,搞到啲車去到纜車站之後要私牌出去,做E32A去葵芳又要私牌去東堤起載咁尷尬囉

kitarolo 發表於 2021-10-3 18:38

Justshamxx 發表於 2021-10-3 18:20
應該將R33提升做常規服務,加停屯轉/改喺屯轉開出,做返屯門公路來往青馬大橋嘅交通,咁就算二期巴士路線改動未實行(i.e.E34P/X未由E36A取代),來往屯門同東涌北嘅乘客都可以R33轉E32A,而唔使夾硬扯條E32A入東堤/纜車站
假設R33+E32A總計僅收前者票價
屯門客嶼巴一程短途轉E33無論車資、
班次、免兜大圈都唔會咁樣來往東涌北

最壞情況R33取代晒R8都祗能
取代龍運時段,班次唔會密得去邊

elmmoo 發表於 2021-10-3 20:23

AE367 發表於 2021-10-3 16:56
即係R33去到青馬時,時間會比城記R8時段到青馬早幾分鐘?

無錯
頁: [1] 2
查看完整版本: R33一問