kmb71k 發表於 2021-10-11 00:10

5786_VX556 發表於 2021-10-7 10:20
現實就係厹做到城隧線一pat屎咁,我當然支持屎水去幫幫手

當然你話屎水82做得好差,厹都可以諗條線頂下 ...
成個馬鞍山兩條全日線服務新界南
仲叫差?
睇下大埔
只係得一條全日線出荃灣
仲要大埔唔係度度都有全日城隧線搭

馬鞍山全日往返新界南
兩條唔夠仲要開第三條
做人唔可以咁貪心

下下都要直達車
要額外開幾多條先至夠你玩?
同時間唔該廢咗啲轉車站佢

天空之神 發表於 2021-10-11 12:23

仲叫差?
睇下大埔

咁如果呢條 45X 取巧延長去泥涌都係變左大埔區

43P 延長去白石角又多一條都得

kitarolo 發表於 2021-10-11 12:37

馬鞍山全日往返新界南
兩條唔夠仲要開第三條
做人唔可以咁貪心

下下都要直達車
要額外開幾多條先至夠你玩?
同時間唔該廢咗啲轉車站佢

無錯係有 40X 43X,其中
一條改行晒大水坑以北直出
(大老山公路近污水廠一段)
咁嗰條直上城隧,源禾路已有
48X,另一條繼續做第一城濱景
亞公角,叫兩飛並非奉旨提供。

kitarolo 發表於 2021-10-11 12:44

天空之神 發表於 2021-10-11 12:23
咁如果呢條 45X 取巧延長去泥涌都係變左大埔區

43P 延長去白石角又多一條都得

但到時又變咗大埔價
不過尤其後者如可不再
從大埔線抽車做其實係好事

tszhinchan3 發表於 2021-10-11 14:07

仲叫差?
睇下大埔

話說當年九巴為左城隧巴士全冷,開左三條上繁全冷路線,其中一條273P就係由太和開去荃灣,最後結果點?不斷減班!九巴唔係唔想大搞,係你班大埔友自己唔爭氣:lol,到而家先冇第二條大埔城隧線!

至於話馬鞍山「有兩條城隧線」,我建議你入一入馬鞍山睇下40X同43X走線先講。
係!兩條線係有重疊,但只限恆耀、大水坑至第一城,其他馬鞍山地區各有分工!
40X要行哂大半個馬鞍山(烏溪沙、利安、錦英、市中心、恆耀),43X就行馬鞍山人口偏少地方(77區),基本上馬鞍山區內除左大水坑之外其他區都只係得一條城隧巴士!

teddybus 發表於 2021-10-11 16:07

tszhinchan3 發表於 2021-10-11 14:07
話說當年九巴為左城隧巴士全冷,開左三條上繁全冷路線,其中一條273P就係由太和開去荃灣,最後結果點?不 ...

原來你都知大水坑係馬鞍山一部份
唔講仲以為已經割讓咗畀第二區

kmb71k 發表於 2021-10-11 21:50

至於話馬鞍山「有兩條城隧線」,我建議你入一入馬鞍山睇下40X同43X走線先講。
係!兩條線係有重疊,但只限恆耀、大水坑至第一城,其他馬鞍山地區各有分工!
40X要行哂大半個馬鞍山(烏溪沙、利安、錦英、市中心、恆耀),43X就行馬鞍山人口偏少地方(77區),基本上馬鞍山區內除左大水坑之外其他區都只係得一條城隧巴士!
如果你想馬巿至烏溪沙一帶想有車落荃灣
唔該善用一下轉車站
下下要點到點
開幾多條路線先至滿足到你慾望?

tszhinchan3 發表於 2021-10-12 08:38

kmb71k 發表於 2021-10-11 21:50
如果你想馬巿至烏溪沙一帶想有車落荃灣
唔該善用一下轉車站
下下要點到點

咁源禾都有48X啦!叫果班去葵涌既去城隧轉車而40X飛源禾好唔好?轉車站唔係萬能,青沙已經係好例子。

5786_VX556 發表於 2021-10-12 10:32

5786_VX556 發表於 2021-10-12 10:34

頁: 1 2 [3] 4 5
查看完整版本: 建議城巴開辦45X 烏溪沙站<>愉景新城