HM3044 發表於 2021-10-8 09:47

九龍站總站及尖東站總站業權問題

九龍站總站同尖東站總站嘅業權擁有人都係MTR
但係點解九龍站可以擺專利巴入去,尖東站又唔得呢?明明都係同一樣野嚟:L

teddybus 發表於 2021-10-8 09:58

其實睇下道路設計,根本尖東站總站淨係方便到行九龍公園徑嘅線,無論彌敦道定漆咸道都總有一個方向要兜大圈,個人覺得係巴士公司唔用多過業權問題

ccchhhuuunnn 發表於 2021-10-8 10:23

尖東有私家路牌,私家路牌問題多過業權問題,同荃西一樣

dominic023 發表於 2021-10-8 10:26

teddybus 發表於 2021-10-8 09:58
其實睇下道路設計,根本尖東站總站淨係方便到行九龍公園徑嘅線,無論彌敦道定漆咸道都總有一個方向要兜大圈 ...
梳士巴利道近K11 Musea有u-turn位,彌敦道線要兜大圈又唔算,最多都係中間道塞轉出彌敦道,同塞梳士巴利道同彌敦道交界燈號

Ohm 發表於 2021-10-8 10:33

除咗業權之外,仲有地契條款,唔係有業權就100%大哂,所以每個case都可能有啲唔同

kei_hk 發表於 2021-10-8 10:34

這個位曾經有綠van使用﹐其實都反映了同業權無關係。

反而﹐中間道是否適合多條巴士線使用(進出)﹐可能才是重要因素。

LAK2 發表於 2021-10-8 11:12

當年有說出站要行彌敦道
行一小截就佔用 quota 好無謂

而道路設計問題樓上都講左
得九龍公園徑路線比較順路
即係得K16繼承者12啱用
或者勉強可以改埋203C北行經中港城

1314 發表於 2021-10-8 11:14

kei_hk 發表於 2021-10-8 10:34
這個位曾經有綠van使用﹐其實都反映了同業權無關係。

反而﹐中間道是否適合多條巴士線使用(進出)﹐可能才 ...

9, 234x搬入去都好, 至少可以少兩條線用麼地道總站
特別係234x往荃灣方向, 係咪都要兜尖碼,咁咪岩晒
而9以前都係以尖碼做總站, 往彩福方向兜尖碼咪岩晒

kei_hk 發表於 2021-10-8 12:06

1314 發表於 2021-10-8 11:14
9, 234x搬入去都好, 至少可以少兩條線用麼地道總站
特別係234x往荃灣方向, 係咪都要兜尖碼,咁咪岩晒
而9 ...

對九巴而言﹐有什麼大誘因?

set多個總站﹐都係成本之一。

1314 發表於 2021-10-8 12:11

kei_hk 發表於 2021-10-8 12:06
對九巴而言﹐有什麼大誘因?

set多個總站﹐都係成本之一。

咁多條線迫係麼地道, 咁多條線一齊塞住等出站,令行車時間增加都係成本
頁: [1] 2
查看完整版本: 九龍站總站及尖東站總站業權問題