miklcct 發表於 2021-10-18 02:19

cky 發表於 2021-10-17 23:02
香港最快 10K 紀錄係接近 31 分
正常人10K 35 分鐘係咪太高估呢?
練開跑的仲可以話 1K 平均 4 分幾鐘

我第一次跑10K,甚少練跑,重要係天影路去洪福邨嗰條咁嘅賽道都52分鐘完賽。

之後停咗起碼成年無練跑,之後諗住跑半馬,練咗7星期即刻來個平路10K,47分鐘(之後再練多6星期半馬1:42,之後諗住過多3個月上全馬,報咗個海外平路馬,結果爆咗疫情,取消,結果到而家我都未跑過全馬)

而且我身邊嘅朋友跑5K(唔係跑會嗰啲)係閒閒地18-20分鐘,21-22已經算慢,我都好難追佢哋。

我跑步已經唔算好,點知游水重衰,練咗成兩年都重係最慢嗰批,跑半馬嗰年連維港渡海泳都入唔到圍(唔夠快)。

miklcct 發表於 2021-10-18 03:05

樂仔〞 發表於 2021-10-17 23:20
放心,直至華都花園都跟足 N969

好彩條線比運吉 ban 過嚟,否則要兜埋龍門居同屯門碼頭 ...

嘩,即係想誇張到跟N969行到華都之後,經30橋落龍門居再跟N962行?!

cky 發表於 2021-10-18 03:30

miklcct 發表於 2021-10-18 02:19
我第一次跑10K,甚少練跑,重要係天影路去洪福邨嗰條咁嘅賽道都52分鐘完賽。

之後停咗起碼成年無練跑,之 ...

5K 18 至 20 分鐘10K 就可以就咁照乘就得出 35 分鐘至40分鐘就得?

miklcct 發表於 2021-10-18 03:32

cky 發表於 2021-10-18 03:30
5K 18 至 20 分鐘10K 就可以就咁照乘就得出 35 分鐘至40分鐘就得?

當然唔係,不過18-20唔係我朋友之中最勁嗰班,有啲去到16-17 5K,咁佢哋10K可以35內。

而40嗰啲已經係正常有練開嘅水平。

lsc04d11 發表於 2021-10-18 08:20

樂仔〞 發表於 2021-10-17 23:20
放心,直至華都花園都跟足 N969

好彩條線比運吉 ban 過嚟,否則要兜埋龍門居同屯門碼頭 ...

如果運吉唔ban 睇黎城新會有R930+R948 跟930X路線過橋去長安總站跟948 甚或再進取跟N930然後轉番去荃灣路入青荃橋

R307+R678 上水行完到大埔
沙田就R682+R989+R686(呢三條純虛構)

老實講 上30橋就直去龍門居似樣啲 不過個人當然唔建議呢兩條R線完全合併 其實宜家合少左個屯碼都唔應該啦…
仲要選手包冇提真係要宣傳得好足先得 否則最終100%都係行車紀錄員專線

s3n370 發表於 2021-10-18 08:22

teddybus 發表於 2021-10-17 10:11
西隧好似係賽道嚟

無錯,西隧往港島方向係賽道
據過往渣馬的改道,N969會唔停西隧,離開新界後直往紅隧。

s3n370 發表於 2021-10-18 08:27

miklcct 發表於 2021-10-17 19:32
當然唔係,不過18-20唔係我朋友之中最勁嗰班,有啲去到16-17 5K,咁佢哋10K可以35內。

而40嗰啲已經係正 ...

"最勁"同"正常"又有得比?

既然你身邊的人都係運動健將,
10公里賽事限時幾多相信你心中有數。
咁代表佐主辦單位對參賽者的預期,同你心中“正常”差幾遠?

AtrHenu 發表於 2021-10-18 10:58

AMNF21 發表於 2021-10-17 19:00
比我係城巴, 實唔執輸
一於開返條R930
由青龍頭碌落荃灣再碌埋落葵芳先上橋

R930同R230大幅重疊應該開唔到的反而覺得屎水會開R348由青衣(長宏)開按N241走線到美孚直去園方再到銅鑼灣甚至整條R796由將工開跟N290行曬將軍澳全區經秀記,啟德直去膠鐵站.:lol

AMN1 發表於 2021-10-18 12:48

AtrHenu 發表於 2021-10-18 10:58
R930同R230大幅重疊應該開唔到的反而覺得屎水會開R348由青衣(長宏)開按N241走線到美孚直去園方再到銅鑼灣 ...

你唔記得咗係新巴自己退出營運R948

kmb63x 發表於 2021-10-18 16:03

以前好似有條R960洪水橋開經兆康之後跟960路線上公路,洪水橋藍地有R960,城巴又踩到入去開條線…
頁: 1 2 3 [4] 5 6
查看完整版本: 城巴在馬拉松當日開設R969