HM3044 發表於 2021-10-21 03:01

TD建議檢視行經大圍迴旋處的巴士及小巴路線以改善車流

01報導:
https://www.hk01.com/article/690127?utm_source=01appshare&utm_medium=referral

沙田交通關注組引述區議會消息:
https://www.facebook.com/105681441088414/posts/412176797105542/?d=n

如果真係要減少現時行經大圍迴旋處的巴士及小巴路線,應該可以玩到:
88K、46X顯徑方向唔入大圍站
80K新翠方向改停車公廟路大圍站
80K愉翠苑方向改停積運街
68K往沙田站方向改停車公廟路大圍站
(249X往青衣站方向可以cut咗大圍站總站?可以新翠直去田心?)

唔使入大圍站自轉可能程車都順好多lol

lsc04d11 發表於 2021-10-21 06:29

咁運輸署有冇檢視番觀塘迴旋處個報告先?。。。。。

YY487 發表於 2021-10-21 09:20

HM3044 發表於 2021-10-21 11:00

YY487 發表於 2021-10-21 09:20
分分鐘係上獅隧公路堆青沙線踢返去行大埔公路

但係獅隧公路對於青沙線嚟講等同沙田繞道,尤其對907/980/981/988各系列

PF2802 發表於 2021-10-21 11:01

lsc04d11 發表於 2021-10-21 06:29
咁運輸署有冇檢視番觀塘迴旋處個報告先?。。。。。

咁高難度, 當睇唔到啦

noname617 發表於 2021-10-21 11:09

HM3044 發表於 2021-10-21 11:00
但係獅隧公路對於青沙線嚟講等同沙田繞道,尤其對907/980/981/988各系列

乜九有卡佬肯行紅梅谷?

kei_hk 發表於 2021-10-21 11:16

其實﹐會唔會好似葵青交匯處(青衣南橋荃灣路橋底)﹐由迴旋處改為交通燈路口﹐會有更好的成效﹐又可以提升安全性?

AVW28 發表於 2021-10-21 11:37

kei_hk 發表於 2021-10-21 11:16
其實﹐會唔會好似葵青交匯處(青衣南橋荃灣路橋底)﹐由迴旋處改為交通燈路口﹐會有更好的成效﹐又可以提升安 ...

其實係還原返2X年前未起那條天橋前既過路設施,今日的迴旋處就等於2X年前既十字路口。
改返做交通燈路口唔係唔得,係要重新安排交通燈的位置、車道的方向(如直去/右轉/左轉)等等。

kei_hk 發表於 2021-10-21 11:46

AVW28 發表於 2021-10-21 11:37
其實係還原返2X年前未起那條天橋前既過路設施,今日的迴旋處就等於2X年前既十字路口。
改返做交通燈路口 ...

葵青交匯處﹐就係由迴旋處改為交通燈路口的實例。
這個路口的行車線﹐燈號放車係點安排﹐我都不用多講了。

當去到交通流量高的情況下﹐用交通燈路口﹐應該係好過迴旋處的。

所以我就會問/探討﹐大圍迴旋處其實應唔應該做大改動﹐將迴旋處改為交通燈路口。

cktse 發表於 2021-10-21 11:56

kei_hk 發表於 2021-10-21 11:46
葵青交匯處﹐就係由迴旋處改為交通燈路口的實例。
這個路口的行車線﹐燈號放車係點安排﹐我都不用多講了 ...

再唔係咪學英國咁,迴旋處加紅綠燈囉
頁: [1] 2
查看完整版本: TD建議檢視行經大圍迴旋處的巴士及小巴路線以改善車流