kitarolo 發表於 2021-11-9 18:52

E500facelift 發表於 2021-11-9 18:37
一向唔認為城巴二好過龍運好多,睇下E11,E23搞成點就知,仲有疫情前d新A線,除A23外,其他包括A17,A20,A2 ...

唯一諗到係城二同里數收費高得多
17蚊嘅E43坐滿而不企客因行車時間
長可能都係打和甚至微蝕,但換咗城二做
因收費表50km以上即可$27.5,出現虐待
車長走線嘅機會就低得多。

E21A 發表於 2021-11-9 18:58

GD1570 發表於 2021-11-9 18:36
東涌出青衣應該無乜可能再畀到蝕水插到旗。

青衣去北區蝕水可以插到旗嘅..但要以皇后山做主力嘅話,

E21改經東涌北咪得。就睇屎水有冇智慧果斷去做。

0q9w8e 發表於 2021-11-9 19:01

E21A 發表於 2021-11-9 18:58
E21改經東涌北咪得。就睇屎水有冇智慧果斷去做。

佢咪又覺得37H啲客重要啲
算啦

N38 發表於 2021-11-9 19:02

條線咁既服務時間,似乎唔係比東涌居民用。

kitarolo 發表於 2021-11-9 19:06

我假設有東涌客到北區返夜班
工作好未? 行車時間太長/唔穩定

E500facelift 發表於 2021-11-9 19:23

kitarolo 發表於 2021-11-9 18:52
唯一諗到係城二同里數收費高得多
17蚊嘅E43坐滿而不企客因行車時間
長可能都係打和甚至微蝕,但換咗城二做 ...

收太平,巴士公司就未必有心去做,但收太貴就會令乘客不滿,加重乘客喺車費上既負擔

kitarolo 發表於 2021-11-9 19:51

E500facelift 發表於 2021-11-9 19:23
收太平,巴士公司就未必有心去做,但收太貴就會令乘客不滿,加重乘客喺車費上既負擔 ...

有咩不滿? 我自己呢A43嗰$30.9
直車到東涌(青馬>GTC>東涌,反之亦然)
都收貨嘅,$27.5如直達唔需要轉S64或E線
話就話免費但時間都係成本,實際上還是值得。

UA2892 發表於 2021-11-9 19:55

E21A 發表於 2021-11-9 21:15

0q9w8e 發表於 2021-11-9 19:01
佢咪又覺得37H啲客重要啲
算啦

但唔單止青衣市場,甚至連東涌北-後勤市場都可以比E21雙向分段食埋(龍運留一條S64P係度都係為咗他日東涌北發展區)。一條線改路可以攻破對家兩個陣地,簡直係難能可貴。

AtrHenu 發表於 2021-11-9 22:18

E43開線至今都唔係俾東涌人用,只係填返北區無車去北嶼區的屑和淪落為去返機場三跑/東涌北市鎮擴展兩大地盤真漢子的出入專線.:lol
頁: 1 [2] 3 4 5
查看完整版本: 龍運 E43 消息