hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 龍運 E43 消息
開啟左側

[其他] 龍運 E43 消息

kitarolo 發表於 2021-11-9 18:52 來自手機 | 顯示全部樓層

E500facelift 發表於 2021-11-9 18:37
一向唔認為城巴二好過龍運好多,睇下E11,E23搞成點就知,仲有疫情前d新A線,除A23外,其他包括A17,A20,A2 ...

唯一諗到係城二同里數收費高得多
17蚊嘅E43坐滿而不企客因行車時間
長可能都係打和甚至微蝕,但換咗城二做
因收費表50km以上即可$27.5,出現虐待
車長走線嘅機會就低得多。
E21A 發表於 2021-11-9 18:58 | 顯示全部樓層
GD1570 發表於 2021-11-9 18:36
東涌出青衣應該無乜可能再畀到蝕水插到旗。

青衣去北區蝕水可以插到旗嘅..但要以皇后山做主力嘅話,

E21改經東涌北咪得。就睇屎水有冇智慧果斷去做。
0q9w8e 發表於 2021-11-9 19:01 來自手機 | 顯示全部樓層
E21A 發表於 2021-11-9 18:58
E21改經東涌北咪得。就睇屎水有冇智慧果斷去做。

佢咪又覺得37H啲客重要啲
算啦
N38 發表於 2021-11-9 19:02 來自手機 | 顯示全部樓層

條線咁既服務時間,似乎唔係比東涌居民用。
kitarolo 發表於 2021-11-9 19:06 來自手機 | 顯示全部樓層
N38 發表於 2021-11-9 19:02

我假設有東涌客到北區返夜班
工作好未? 行車時間太長/唔穩定
E500facelift 發表於 2021-11-9 19:23 來自手機 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2021-11-9 18:52
唯一諗到係城二同里數收費高得多
17蚊嘅E43坐滿而不企客因行車時間
長可能都係打和甚至微蝕,但換咗城二做 ...

收太平,巴士公司就未必有心去做,但收太貴就會令乘客不滿,加重乘客喺車費上既負擔
kitarolo 發表於 2021-11-9 19:51 來自手機 | 顯示全部樓層

E500facelift 發表於 2021-11-9 19:23
收太平,巴士公司就未必有心去做,但收太貴就會令乘客不滿,加重乘客喺車費上既負擔 ...

有咩不滿? 我自己呢A43嗰$30.9
直車到東涌(青馬>GTC>東涌,反之亦然)
都收貨嘅,$27.5如直達唔需要轉S64或E線
話就話免費但時間都係成本,實際上還是值得。
UA2892 發表於 2021-11-9 19:55 來自手機 | 顯示全部樓層
E21A 發表於 2021-11-9 21:15 | 顯示全部樓層
0q9w8e 發表於 2021-11-9 19:01
佢咪又覺得37H啲客重要啲
算啦

但唔單止青衣市場,甚至連東涌北-後勤市場都可以比E21雙向分段食埋(龍運留一條S64P係度都係為咗他日東涌北發展區)。一條線改路可以攻破對家兩個陣地,簡直係難能可貴。
AtrHenu 發表於 2021-11-9 22:18 | 顯示全部樓層

N38 發表於 2021-11-9 19:02

E43開線至今都唔係俾東涌人用,只係填返北區無車去北嶼區的屑和淪落為去返機場三跑/東涌北市鎮擴展兩大地盤真漢子的出入專線.