eric278 發表於 2021-11-11 12:43

九巴296D線繞經博物館道常規安排 (13/11起)

為配合「M+」博物館正式開幕,由2021年11月13日起,296D線於星期六及假日以下時段將繞經博物館道,來回程並加停「M+」及「藝術公園」巴士站;往九龍站方向亦加停雅翔道「西區海底隧道」巴士站。

繞經博物館道時段:
星期六
尚德開:0900-1740
九龍站開:1020-1940
星期日及假日
尚德開:0910-1730
九龍站開:1030-1930

來源:九巴乘客通告
https://search.kmb.hk/KMBWebSite/AnnouncementPicture.ashx?url=1636594368_7432_0.pdf

JX9097 發表於 2021-11-11 13:16

假日都係維持7點幾就唔再入
明明假日都大把人食埋晚飯先走都唔做埋

eric278 發表於 2021-11-11 14:17

M+博物館開放時間為周二至周日上午10時至下午6時(少數公眾假期休館),逢周五延長開放至晚上10時。

明顯地,星期六及假日繞經時段是配合博物館開放時間。

andy92 發表於 2021-11-11 14:21

26D, 74D 官方時間都係六點後無車

入夜後實際仲有好多人係西九 ?

KX8724 發表於 2021-11-11 14:59

係,而且入面亦都有幾間餐廳食晚飯。
兩條D線既正線(26同74)回程會停一停西九上客出返市區

teddybus 發表於 2021-11-11 15:23

KX8724 發表於 2021-11-11 14:59
係,而且入面亦都有幾間餐廳食晚飯。
兩條D線既正線(26同74)回程會停一停西九上客出返市區

應該小巴都應付得晒,唔駛296D繼續幫手

JX9097 發表於 2021-11-11 17:52

eric278 發表於 2021-11-11 14:17
M+博物館開放時間為周二至周日上午10時至下午6時(少數公眾假期休館),逢周五延長開放至晚上10時。

明 ...

我知時間上係配合博物館營業時間
但問題係西九文化區入面嘅需求借呢個機會去處理

JX9097 發表於 2021-11-11 17:55

teddybus 發表於 2021-11-11 15:23
應該小巴都應付得晒,唔駛296D繼續幫手

296D同26/ 74有咩重疊位置?296D隨咗可以食貴價尖咀短途之外,仲可以做埋機隧/ 將隧轉乘

而且一出一入都係講緊都係2-3分鐘行車時間
除非296D本身行車時間不足,否則睇唔到有咩原因唔入去

JX9097 發表於 2021-11-11 17:58

我自己間中都會去西九文化區
基本上會有二百人(粗略估計)由日落前坐到日落後,野餐式晚飯
另外文化區內亦都有餐廳,日落後亦會有街外客入去晚飯
當然,你話會唔會班班車都有幾十人上車就唔會
但係兜入去所增加嘅資源唔太多(其實都係得嗰段路嘅油錢)
係值得去做

eric278 發表於 2021-11-11 18:23

有傳296D入去係因為現時入去的專線小巴無低地台服務。
頁: [1] 2 3
查看完整版本: 九巴296D線繞經博物館道常規安排 (13/11起)