hongkonger1997 發表於 2021-11-13 20:06

103前景問題

103路線迂迴,甚少乘客搭足全程,港島綫西延後班次更由8-20減到12-25,明年東鐵過海,可能又再減班,甚至出現30分鐘時段

竹園區路線不斷被陰乾,2B/7M/11K班次相繼出現30分鐘時段,下一條可能輪到103

JX9097 發表於 2021-11-13 20:44

可惜103點陰都好都唔會拉去富山畀人買壽司

AtrHenu 發表於 2021-11-13 21:26

JX9097 發表於 2021-11-13 20:44
可惜103點陰都好都唔會拉去富山畀人買壽司

我諗最適合拉去富山墳場應該得113囉,不過它的世界級走線仲有幾多人會坐上去拜山.(係都寧願俾貴D坐116到SoGo轉26,5B去上環):lol

FBI2 發表於 2021-11-13 21:58

103客量又唔係咁差

天空之神 發表於 2021-11-13 22:08

將來同 113 182 攪重組好過啦
103 黃大仙 - 竹園 - 樂富 - 窩打老道 - 公主道 - 紅隧 - 告士打道/灣仔道 - 中環 - 堅尼地城
113 東頭 - 聯合道 - 太子道西 - 窩打老道 - 衛理道 - 紅隧 - 皇后大道東 - 西半山 - 蒲飛路

182 併入 182X 全日九龍只停紅隧口直出灣仔
* 982X ? 想倒哂班灣仔客咩

Choi 發表於 2021-11-13 22:40

103獨市位太多好難搞,落山平過紅Van上山平過23,點郁?

JX9097 發表於 2021-11-13 22:48

天空之神 發表於 2021-11-13 22:08
將來同 113 182 攪重組好過啦
103 黃大仙 - 竹園 - 樂富 - 窩打老道 - 公主道 - 紅隧 - 告士打道/灣仔道 -...
113直接食109啦
(最多保留番一兩班車畀何文田算)
沿現有路線到培正道後直上都會大學
經愛民邨後落漆咸道入紅隧
(回程仁風街上何文田站,經愛民後落番培正道)

天空之神 發表於 2021-11-14 01:17

113直接食109啦

我相信你講仁風街

其實對 113 班客黎講兜何文田太兜

不過聯合道 + 美東 + 窩打老道既客,唔做也罷

不過將來182 一定要改既情況下應該諗沖方法放生左佢先

JX9097 發表於 2021-11-14 09:07

天空之神 發表於 2021-11-14 01:17
我相信你講仁風街

其實對 113 班客黎講兜何文田太兜

係仁風街,手殘
其實入埋何文田比依家走線唔差太遠
相信都係多5-8分鐘左右
反正113獨市位都係遠離鐵路站
都係硬食

10598C 發表於 2021-11-14 09:33

113直接食109啦

113南行經忠孝街 忠民街直落公主道; 回程仁風街之後直行佛光街, 焗人上182去愛民或者佛光街行返過去變相來回程應該都係多5分鐘車程, 兩繁開幾班原109同113X(直行窩打老道 公主道, 南行直行告士打道)當補償算

全日計, 雖則大道東經常塞車趕中上環金鐘客, 但似乎113將來都係要靠大道東食糊, 火車過海基本上灣仔北同金鐘巴士唔使打, 中上環就執得幾多得幾多
不過113個人覺得重點係兩邊都應該縮短, 東頭邨至彩虹以及上環至堅尼地城幾近係運空氣
頁: [1] 2 3 4
查看完整版本: 103前景問題