UA2892 發表於 2021-11-22 13:14

GM 發表於 2021-11-22 13:25

食278k + 綠小車海客 要273級數的班次先做得掂 鐵巴有無資源做?

eric278 發表於 2021-11-22 13:35

東鐵線的接駁巴士實際上係九巴營辦,港鐡只係派出車隊及職員。似乎樓主不明白東鐵線及屯馬線的K巴係有根本上的不同。

JR5204@26M 發表於 2021-11-22 13:43

港鐵巴士 =/= 港鐵接駁巴士

港鐵巴士、接駁巴士大不同:
https://www.vjmedia.com.hk/articles/2012/11/03/23026/busnfeederbus
縱使人力和車輛資源,仍然由港鐵提供,由於在法理上,接駁巴士已是九巴服務的一部份,故九巴每逢申請加價,都會牽連四條「K 巴」;乘客若有查詢 或 投訴,都應該致電九巴熱綫,或瀏覽九巴網頁。

jocosben 發表於 2021-11-22 14:45

eric278 發表於 2021-11-22 13:35
東鐵線的接駁巴士實際上係九巴營辦,港鐡只係派出車隊及職員。似乎樓主不明白東鐵線及屯馬線的K巴係有根本 ...

營運方面既野我諗唔會係普通市民既concern,最關心個樣野都係免費轉乘鐵路

eric278 發表於 2021-11-22 15:02

jocosben 發表於 2021-11-22 14:45
營運方面既野我諗唔會係普通市民既concern,最關心個樣野都係免費轉乘鐵路 ...

新界東已經無這支歌仔唱。

FBI2 發表於 2021-11-22 15:03

聽晚六合彩開邊6個號碼?

kitarolo 發表於 2021-11-22 15:08

開K巴嘅代價係更多客塞落全線
九卡化後嘅粉嶺站,兼俾藉口政府
直上龍山隧道/其他幹線嘅巴士線需削減
或難加班(開新線),呢類免費轉乘仲想要嗎?

另帖講城巴78X票價偏貴
就算皇后山到粉嶺站始終需時不短、
大圍站已可轉到東九,一程車係有吸引力

E500facelift 發表於 2021-11-22 15:19

點解唔將西鐵輕鐵K巴既經營模式,用返喺東鐵K巴到?反正都係做鐵路接駁,同非鐵路客都係冇免費要比$$

E500facelift 發表於 2021-11-22 15:20

E500facelift 發表於 2021-11-22 15:19
點解唔將西鐵輕鐵K巴既經營模式,用返喺東鐵K巴到?反正都係做鐵路接駁,同非鐵路客都係冇免費要比$$,搵九 ...

補充: 搵九巴做有d多餘,應該改法例比黨鐵做返
頁: [1] 2
查看完整版本: 東鐵部有冇諗過開皇后山至粉嶺站K巴?