Ohm 發表於 2021-11-24 10:14

又加價 發表於 2021-11-24 09:43
其實40M喺中環係冇存在價值,但唔知點解新城就係想保留40M走線而唔係40嘅走線 ...

可能因為想用40M upgrade 12 12M 13嘅客?

AtrHenu 發表於 2021-11-24 10:23

ricky 發表於 2021-11-24 07:46
騰出政府總部總站有其他線用?

根本政總個站只適合擺柒婆專用AM車和忠誠勇毅的狗車多過擺部黃蛋哥.:$

btw,今次方案大家都輸囉.(不論係西半山/薄扶林班客定巴士公司):lol:handshake

AtrHenu 發表於 2021-11-24 10:29

miklcct 發表於 2021-11-24 07:23
咁玩嘢?!去灣仔方向由經灣仔改做唔經灣仔,離開灣仔方向由唔經灣仔改返做經灣仔?!點解要咁改,唔索性全 ...

城巴目的就係還源中巴時代一樣想推班友坐九巴103落山甚至坐黃生旗下的31處理.(反正呢班半山友貴到離地的小巴,過海車照樣坐啦);P

btw,今次重組城巴實有決心叫九巴夾份整個103過海前落車的$6.6回饋服務吸原本坐開40,40M班客.:victory:

Ohm 發表於 2021-11-24 10:31

lsc04d11 發表於 2021-11-24 08:15
呢度有板友提出 返工快就得 自己行幾步避開塞位
放工 淨係想等完車舒舒服服上左車就ok

新界出市區路線用呢個概念就啱啫,港島40M呢啲半山路線,套呢個概念落去就好怪:L

kay 發表於 2021-11-24 10:35

Ohm 發表於 2021-11-24 10:31
新界出市區路線用呢個概念就啱啫,港島40M呢啲半山路線,套呢個概念落去就好怪

...

問題係修頓段路好似有計QUOTA
40M去灣仔北行海皮
返華富隊返入去
其實都應該係QUOTA作怪

早一年係40M返灣仔北照行內街
但兩線各減到30分一班先告吹

近年西隧路線發展好多
南區線又CUT唔多下
反而係西區5B 5X送走好多QUOTA出去

ricky 發表於 2021-11-24 10:42

AtrHenu 發表於 2021-11-24 10:23
根本政總個站只適合擺柒婆專用AM車和忠誠勇毅的狗車多過擺部黃蛋哥.

呢個總站算唔算金鐘(東)同金鐘(西)的延伸?

Choi 發表於 2021-11-24 10:51

我估係灣仔去老蘭獨市先入返內街,嗰個位連26都唔到(何況兜個大圈),唔通坐紅小咩?

gavrie01 發表於 2021-11-24 11:20

kay 發表於 2021-11-24 09:45
個人建議
去灣仔
40 非繁20

M47, 43x都係有獨市位,一樣照cut

HR1377 發表於 2021-11-24 12:05

kay 發表於 2021-11-24 10:35
問題係修頓段路好似有計QUOTA
40M去灣仔北行海皮
返華富隊返入去

彌敦道一樣有quota,20A夠可以改經彌敦道

有冇quota問題都係龍門任搬

tomlui007 發表於 2021-11-24 12:14

Ohm 發表於 2021-11-24 10:14
可能因為想用40M upgrade 12 12M 13嘅客?
13上山唔行紅棉路揾笨?
頁: 1 [2] 3 4 5 6
查看完整版本: 城巴 40M 遷移總站