mrkelvinyu 發表於 2021-12-6 23:29

慈雲山來往中九龍路線重組

由於3B大部分定線與其他路線有所重疊,導致除上下課及繁忙時間外客量不高,加上其他慈雲山來往中九龍路線都有一定程度重疊,故建議作下列改動
3B
改為只於上下課時間服務

星期一至五上課日
紅磡開
0655 0710

慈雲山中開
1310 1320

星期六、日、公眾假期及學校假期不設服務,可改乘5或5P

黃大仙區總站延長至慈雲山南,增設與12A、15、85X轉乘
用車 +2,班次不變

5P
提升至全日雙向服務,以取代3B,班次約12-20分鐘一班,增設與12A、15、85X轉乘

慈雲山(中)開
惠華街、雲華街、慈雲山道、蒲崗村道、斧山道、迴旋處、鳳德道、蒲崗村道、彩虹道、天橋、太子道東、太子道西、馬頭涌道、木廠街、土瓜灣道、馬頭圍道、大沽街、寶其利街、機利士南路、暢運道、漆咸道南及梳士巴利道

尖沙咀碼頭開
梳士巴利道、漆咸道南、暢運道、康泰徑、康莊道、蕪湖街下通道、機利士南路、蕪湖街、馬頭圍道、土瓜灣道、馬頭角道、馬頭涌道、太子道西、太子道東、彩虹道、蒲崗村道、鳳德道、迴旋處、斧山道、蒲崗村道、慈雲山道、惠華街、雲華街、慈雲山道及惠華街

JX9097 發表於 2021-12-6 23:37

無啦啦拉慢條5P做乜…

xdxd 發表於 2021-12-6 23:40

咁改5P擺明玩嘢

KLNg 發表於 2021-12-7 11:43

咁條5C點吖?

mrkelvinyu 發表於 2021-12-7 14:03

JX9097 發表於 2021-12-6 23:37
無啦啦拉慢條5P做乜…

考慮到慈雲山已經有5 5X可以較直接去TST
所以用5P食3B

mrkelvinyu 發表於 2021-12-7 14:05

KLNg 發表於 2021-12-7 11:43
咁條5C點吖?

5C抽完車比5X後已經唔算密,唔適合再抽車

JX9097 發表於 2021-12-7 14:08

mrkelvinyu 發表於 2021-12-7 14:03
考慮到慈雲山已經有5 5X可以較直接去TST
所以用5P食3B

條新5P同3B只係差尾段紅磡止步定出埋尖咀但係慈雲山有5C/ 5X,富山有5
條5P點睇都快唔過佢哋
咁請問新5P定位係做咩?

mrkelvinyu 發表於 2021-12-7 15:08

JX9097 發表於 2021-12-7 14:08
條新5P同3B只係差尾段紅磡止步定出埋尖咀但係慈雲山有5C/ 5X,富山有5
條5P點睇都快唔過佢哋
咁請問新5P ...

主要填補返慈雲山、斧山、鑽石山一帶來往下路既需要

JX9097 發表於 2021-12-7 17:24

mrkelvinyu 發表於 2021-12-7 15:08
主要填補返慈雲山、斧山、鑽石山一帶來往下路既需要

咁同keep住條3B有咩分別...

YY487 發表於 2021-12-7 21:26

頁: [1] 2
查看完整版本: 慈雲山來往中九龍路線重組