AE367 發表於 2021-12-28 21:41

建議重整屯門E33系列之服務

為加強屯門區E車之服務覆蓋,建議重整E33系路線之服務:

E33:

[*]改以三聖為總站,先入友愛南掉頭,再經友愛及屯門市中心,直達屯赤往東涌及機場。
[*]服務時間:每日2000前往機場,和每日0910前及1300後往屯門。

E33P

[*]縮短至寶田。
[*]改為途經龍門居,不經屯門泳池。
[*]延長往機場服務時間至2000,及新增0910前,和1300、1330和1400往屯門之班次。

E33S

[*]新路線(屯市<>機場),走線和停站和現時E33線完全相同。
[*]只提供2015後往機場,和0925-1245往屯門之服務。

E33X

[*]新路線(寶田<>機場博覽館),經屯門醫院、兆康、富泰、景峰、何福堂、屯官,直上屯赤。
[*]全日服務,每晚2020後往機場和0930-1230間往屯門方向延長至良景。

歡迎討論。

Justshamxx 發表於 2021-12-29 11:28

你將E33咁搞法,仲衰過當年62X/259D咁款,你唔會知道你喺友愛邨等緊「新E33」去機場嗰緊,會唔會要突然間行過對面搭「E33S」過去……

andy92 發表於 2021-12-29 12:12

攪咁多野都係想何福堂、屯官直落屯赤自肥 ;P

kmb71k 發表於 2021-12-30 02:11

已經唔夠資源仲要一拆四
仲要如果我冇睇錯
黃金海岸一帶仲要冇咗機場巴士去東涌同後勤區

Waiyin12 發表於 2021-12-30 02:25

andy92 發表於 2021-12-29 12:12
攪咁多野都係想何福堂、屯官直落屯赤自肥

已經有A33X
官方一定建議坐A33X屯赤轉E車;潛台詞係鼓勵人用A線

AVBE46 發表於 2021-12-30 02:25

先唔講價錢,咁樣拆開三條,班次如何呢?

AE367 發表於 2021-12-30 09:13

已經有A33X

首先係要將A33X依家60分鐘一班的時段變返做30分鐘一班。

AE367 發表於 2021-12-30 09:16

AVBE46 發表於 2021-12-30 02:25
先唔講價錢,咁樣拆開三條,班次如何呢?

[*]E33維持原有班次密度。
[*]E33S維持原有E33班次密度。
[*]E33P/E33X繁時12-15分鐘,非繁同逆向通勤方向(即上午往屯門、下午往機場)20-30分鐘一班。

二拆四後全系列加5架車,總共28架車。

AE367 發表於 2021-12-30 09:23

kmb71k 發表於 2021-12-30 02:11
已經唔夠資源仲要一拆四
仲要如果我冇睇錯
黃金海岸一帶仲要冇咗機場巴士去東涌同後勤區 ...

黃金海岸不嬲都得A33播。

係三聖多咗架E33,置樂行去屯官多咗架E33X。

User12345678910 發表於 2021-12-30 09:27

已經有A33X

A33X唔係屯市直出
頁: [1] 2
查看完整版本: 建議重整屯門E33系列之服務