kitarolo 發表於 2022-1-18 15:03

(報章)小巴業面臨死亡困境 促政府發放現金補貼

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20220118/mobile/bkn-20220118113911430-0118_00822_001.html

政府早前收緊防疫措施,包括暫停晚市堂食,令街道晚上人流大減。有小巴司機今日(18日)到政府總部請願,稱本已水深火熱的小巴業面臨死亡困境,促政府為小巴司機及車主每個月補貼5,000港元,為期半年,以及推出燃油津貼計劃,紓緩業界困苦。

====================

始終有狹窄道路未能以巴士代替
本來已存在司機老化等問題,入夜
街上變得冷清則雪上加霜。

LN9267 發表於 2022-1-18 15:13

又是這個小巴商會,其他小巴商會很少出聲的,這個小巴商會的經營方針是否需要檢討呢?香旺真的最好的例子,香港仔等很久不開車;華富就等運到,不知道有沒有位,有位又不知道會否留位給中途站。

Ohm 發表於 2022-1-18 15:16

小巴真係好鬼難照顧,一早就應該淘汰
客少就固然唔夠搵食,但客多小巴又做唔切,中途站唔使旨意上車,除非真係道路限制,否則唔應該有咁多小巴存在

kay 發表於 2022-1-18 17:29

政府大政策都係有得你死,疫情只係幫一把

kitarolo 發表於 2022-1-18 17:41

問題似乎係收車租嗰班想R補助
司機多已不年輕,唔夠客直接唔開工。

MatthewY 發表於 2022-1-18 18:32

客少就固然唔夠搵食,但客多小巴又做唔切,中途站唔使旨意上車,除非 ...

如果好似專利巴士咁樣得幾間公司又得唔得呢?

kitarolo 發表於 2022-1-18 19:16

MatthewY 發表於 2022-1-18 18:32
如果好似專利巴士咁樣得幾間公司又得唔得呢?
咁似乎要解決牌價
紅轉綠係其中一個方法
但唔少仲喺銀行做緊按揭
正如上面#4講政府取態即使
不直接取消亦唔大可能會挽救
汰弱留強最終祗會剩返幾間存在

I20091157 發表於 2022-1-18 19:22

下個月又多成堆兩蚊客,小巴收入又會少咗...如果政府肯願意做全額補貼又或者唔同嘅.....

kitarolo 發表於 2022-1-18 19:26

I20091157 發表於 2022-1-18 19:22
下個月又多成堆兩蚊客,小巴收入又會少咗...如果政府肯願意做全額補貼又或者唔同嘅..... ...
兩蚊搭車對小巴無直接負面影響
定係話多咗幾十萬人可唔理票價
而轉投巴士/港鐵?

talktogether 發表於 2022-1-18 20:13

客少就固然唔夠搵食,但客多小巴又做唔切,中途站唔使旨意上車,除非 ...

反而好奇312做得掂來往梨木樹及青衣城:o
頁: [1] 2 3
查看完整版本: (報章)小巴業面臨死亡困境 促政府發放現金補貼