AVBWU291 發表於 2022-2-8 19:55

港島56系加價

13/2(日)生效

https://www.td.gov.hk/filemanager/en/content_13/20220208Chi.pdf

andy92 發表於 2022-2-8 21:18

堅咩尼地城,運吉改D唔改D :L

kay 發表於 2022-2-8 23:31

其實睇返依家個價
2017年到今年先加價
都加得唔算密
10 31 2017年加左2020年已再加
45A就2018加完2022再加

又加價 發表於 2022-2-9 11:56

kay 發表於 2022-2-8 23:31
其實睇返依家個價
2017年到今年先加價
都加得唔算密

其間2019年基本上cut咗條56,冇藉口加價姐

kay 發表於 2022-2-9 12:44

又加價 發表於 2022-2-9 11:56
其間2019年基本上cut咗條56,冇藉口加價姐

只係想講小巴唔係經常加價有D人會覺得小巴加價反感
但人地幾年無加
期間都有通脹
加都係合理預期

長期唔加結果好似屎水
幾年加兩成
同你年年加少少無分別

又加價 發表於 2022-2-9 16:27

kay 發表於 2022-2-9 12:44
只係想講小巴唔係經常加價有D人會覺得小巴加價反感
但人地幾年無加
期間都有通脹

我都認同廿年加兩成同每年加1%其實冇分別

但係其實56只不過係透過止蝕令自己2019年嗰陣冇每兩年加一次價,之前2008 - 2019年基本上都係每兩年加7-8%跟返個通脹

而且睇返呢十年佢都係加咗25-30%,同通脹幅度每年3%相差無幾

如果10/31可以cut服務,我諗佢哋都可以唔洗加得咁密

kay 發表於 2022-2-9 17:18

但係其實56只不過係透過止蝕令自己2019年嗰陣冇每兩年加一次價 ...

咁56輸爆廠都係西營盤站開左佢開56B又成日收佢車
非繁變相剩係開56A
佢都慳左好多錢

不過有D線聲稱蝕到飛起但又唔年年加價
好似28 2014年加到10蚊2021年先加多0.6
10仔2014年加完,2015,2017,2020都加
而31因為同組又要跟住加

不過28組合有山頂路線頂住
10同31就只係得兩條

又加價 發表於 2022-2-9 20:50

kay 發表於 2022-2-9 17:18
咁56輸爆廠都係西營盤站開左佢開56B又成日收佢車
非繁變相剩係開56A
佢都慳左好多錢

56B行少咁多路程都收28差唔多價錢

28又唔夠客,同組仲有1A同2呢兩條放血,好難唔蝕

留名睇景益今年都會嗌救命要加價:L

kbh 發表於 2022-2-9 21:59

但係其實56只不過係透過止蝕令自己2019年嗰陣冇每兩年加一次價 ...

星期一行過香港公園體育館巴士站,綁係10/31站牌通告

受新型冠狀病毒疫情影響,10線臨時調整服務如下,直至另行通知
星期一至五
銅鑼灣開:06:30 - 19:00
數碼港開:07:00 - 19:40
每10至20分鐘一班

星期六、日及公眾假期
銅鑼灣開:07:00 - 19:00
數碼港開:07:40 - 19:40
每20至30分鐘一班

kay 發表於 2022-2-9 22:04

kbh 發表於 2022-2-9 21:59
星期一行過香港公園體育館巴士站,綁係10/31站牌通告

受新型冠狀病毒疫情影響,10線臨時調整服務如下, ...

其實10仔非繁無咩人

繁時大口環D人上唔到58
咪比10仔湯客去HKU站

半山都唔多人搭小巴

31雖然南區段空載
但半山到銅鑼灣佢生意唔差
當然係10仔開得疏D人上晒31

28S直去堅尼地道結果吸唔到太多客
搭31既有D客要去灣仔核心地段唔係灣仔山腰
頁: [1]
查看完整版本: 港島56系加價