jasonw 發表於 2022-2-11 16:27

將馬線、將石線及將埔線由九巴中標

Source: 681BusTerminus.com FB

11/2 未經證實消息:3條將軍澳至新界東招標線,由九巴投得,預計下星期會正式公佈招標結果。

3條新線包括:(編號暫定,有待落實)
* 292 彩明←→碩門邨(經尚德、將軍澳廣場、將軍澳隧道、大老山隧道、廣源、小瀝源、愉翠苑、沙田第一城、港鐵石門站),全程收費 $12.50
* 293 康盛花園←→烏溪沙站(經錦英苑、馬鞍山市中心、恆安、亞公角街、大老山隧道、將軍澳隧道、坑口、寶林、翠林),全程收費 $13.50
* 275 康盛花園←→大埔工業邨(經翠林、寶林、坑口、寶盈花園、將軍澳站、將軍澳藍田隧道、大老山隧道、香港科學園、白石角、運頭塘、廣福、大埔超級城、汀太路、富亨),全程收費 $15.00

三條均為全日服務,其中兩條往返將軍澳至沙田、馬鞍山的新線,會在今年年中開辦;餘下一條往返大埔的新線,就會配合將軍澳藍田隧道通車日期而投入服務。

據悉,九巴中標原因係城巴入標建議只開繁時,而聽聞九巴暫定編號是衝著城巴而來。Bravo匯達交通已有高層向運吉查詢和力挽狂瀾,但不樂觀。Bravo的財政問題並未在是次招標考慮之列,只係純計分數,結果輸好遠。

有進一步消息,本站會繼續跟進。

相關討論:
https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-2132604-5-1.html

#BRPP #將馬線 #將石線 #將埔線 #九巴 #城巴

koneotis 發表於 2022-2-11 16:32

一來就提議全日,睇來真係有心同對面海死過:lol

Samuel8204 發表於 2022-2-11 16:33

你確定唔係因為屎水冇錢?冇錢冇司機先係最大原因中唔到標🤓

koneotis 發表於 2022-2-11 16:33

Samuel8204 發表於 2022-2-11 16:33
你確定唔係因為屎水冇錢?冇錢冇司機先係最大原因中唔到標🤓

無錢無資源就開唔到全日,都唔係無關係;P

Quanta 發表於 2022-2-11 16:35

九巴又玩以本傷人?開全日燒錢然後加價同減其他線嘅班

Snoopy@FB8617 發表於 2022-2-11 16:35

認真啦三條咁既線都可以跑全日既
係咪兩邊巴士公司都鐘意燒晒D錢先安樂?
不過個source咁可靠
觀望下先

hk20020062 發表於 2022-2-11 16:37

城巴都白痴,標書寫全日,實際收車咪得囉

ATSE40 發表於 2022-2-11 16:37

咪就係呢度cap過去嗰邊再返返嚟轉個圈囉:lol首相又玩呢味

kay 發表於 2022-2-11 16:38

樓主知唔知681呢度有戶口

edhong 發表於 2022-2-11 16:41

頁: [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10
查看完整版本: 將馬線、將石線及將埔線由九巴中標