alcc172517 發表於 2022-4-3 00:08

九巴既廣播提示都要玩鐡路化??

276B係上公路前播,(已經離左站準備上跑道先播唔知有咩意思)唔知新加定已經有一段時間.係第一次聽到, 字眼上可能有錯
個FORMAT 係: 本班車為XXXX線開往XXXX

似足輕鐡果種死唔斷氣式咁播其中一段咁....

惡搞建議 真係要咁抄不如好似輕鐡咁每個站都播一次,然後將請小心車門果段改請緊握扶手, 開始分段既站前後改埋第X 收費區終止/....第X收費區咁;P;P;P;P

3158 發表於 2022-4-3 00:15

可能係用來提醒車長,避免行錯相近路線。
74D 出九龍方向,到廣福亦有報 「本班車為 74D 線,開往觀塘碼頭」。

Tummy 發表於 2022-4-3 00:17

3158 發表於 2022-4-3 00:15
可能係用來提醒車長,避免行錯相近路線。

同感
E32 楓樹窩 都會播 本班車為 E32 綫特別班次 開往機場博覽館

User12345678910 發表於 2022-4-3 00:30

近日290系都加咗呢個廣播播

285 發表於 2022-4-3 00:34

其實城巴有部 B8L 都有

ATSE40 發表於 2022-4-3 00:37

285 發表於 2022-4-3 00:34
其實城巴有部 B8L 都有

城巴好似係開門播,同九巴嘅用意唔太一樣

KC3555 發表於 2022-4-3 00:46

話雖如此,司機失驚無神在公路自己唔揸緊邊條線,路程長的報站舉未必幫到手。 好似有次坐260X,行咗荃灣路,臨去到最後機會上青葵公路時,司機突然清醒,踩影線扭入青葵公路。

ahken 發表於 2022-4-3 01:00

KC3555 發表於 2022-4-3 00:46
話雖如此,司機失驚無神在公路自己唔揸緊邊條線,路程長的報站舉未必幫到手。 好似有次坐260X,行咗荃灣路 ...

690都有,朝早特車過咗北角會講“本班車為690特別班次”

吳宗錡 發表於 2022-4-3 01:13

咁善水喺中途站播多次歡迎辭係唔係同樣道理?

lsc04d11 發表於 2022-4-3 07:06

一啲只有廣東話而沒有英文/普通話的廣播 要播俾邊個聽好明顯
頁: [1] 2 3 4 5 6
查看完整版本: 九巴既廣播提示都要玩鐡路化??