3ASV174 發表於 2022-4-28 00:23

290X 百勝角特車疑似加班

今日朝早大約 7:15 見到一架坐滿人 290X ATENU 經寶琳北路落山
以為呢班係荃灣西頭班車,咁 45min 入到將軍澳都好正常

但之後幾分鐘又有另一架半滿 290X V6X 經寶琳北路落山,照計無可能半個鐘唔夠就入到將軍澳
開 ETA 睇,原來架 ATENU 係無 ETA,消防救護學院既 ETA 顯示有兩班車未到,明顯 V6X 後仲有一班先係 7 點荃灣西班車
而兩班 290X 中間已經有 290 290A 各一落緊山,相信唔會係錯牌

即係 ATENU 同 V6X 其中一架唔係編定班次黎,時間上都唔似係荃灣西 6:30 同 7:00 中間開多一班
似乎 290X 朝早加左中途起載入康城站,請問有無版友知道係邊度開車?

C68A 發表於 2022-4-28 04:27

逢星期一至五 黃大仙站開06:50

lsc04d11 發表於 2022-4-28 08:40

喺度問下安泰嘅返學學生咪知。。。。。可能係上學日限定老實講 谷哂安泰返學客落頭車 對邊邊都唔係好事

expertuser2004 發表於 2022-4-28 09:12

ETA 有時中途站顯示 , 是個班特別班次黎, 98A 坑口特有
正常運行時, 會有溜後/超前情況, 填熄左 "預定班次" 後當正班 > ETA 正常時間表中是找不到本班特車

有試過其他線是沒車黎呢個情況, 直接跳左下一班, 聽聞 ETA APPS 內有隱藏設定
個班鬼車會一直係 ETA 碌落去直到總站, 上左下架後一直見不到前面有同路線的車

eric278 發表於 2022-4-28 10:54

lsc04d11 發表於 2022-4-28 08:40
喺度問下安泰嘅返學學生咪知。。。。。可能係上學日限定老實講 谷哂安泰返學客落頭車 對邊邊都唔係好事 ...

遲些290及290X按RPP建議重組後,290X由荃灣西站頭車會提早至0530,應該可以解決安泰安達去將軍澳返學的問題。

hihiman 發表於 2022-4-28 11:55

老九又點可能唔錫290 系呢?
逆向都可加特班, 兼且D 流水收費又夠高,

3ASV174 發表於 2022-4-28 12:42

290 系朝早超級多人搭入將軍澳的,仲要好多都唔係學生
倒埋坐滿架 ATENU 既客落架半滿 V6X 度,架 V6X 根本載唔晒吧

poondriver 發表於 2022-4-28 13:50

可以坐得滿 正常都開
平時我都奇怪點解2架290x 隔咁快就到

今日特登留意下呢幾班車 頭班290x同呢班加班拖住卡咁到富麗
前車企人後車坐滿 10分鐘後仲有架290b 中間夾埋2架290 290a都坐滿 肥過肥仔

KE7066 發表於 2022-4-28 14:21

eric278 發表於 2022-4-28 10:54
遲些290及290X按RPP建議重組後,290X由荃灣西站頭車會提早至0530,應該可以解決安泰安達去將軍澳返學的問 ...

開五點半比咩人返學?老師?

User12345678910 發表於 2022-4-28 14:29

KE7066 發表於 2022-4-28 14:21
開五點半比咩人返學?老師?
290X05:30開,去到總站應該都7點左右
頁: [1] 2
查看完整版本: 290X 百勝角特車疑似加班