arfung 發表於 2022-5-25 12:30

JX9097 發表於 2022-5-24 15:51
九龍灣上車都收$9.3
隨時仲好做過由新蒲崗開車
(因為111 official要出彩虹道先入九龍灣

若干年前,試過多次新蒲崗總站等111,感覺上車疏,通常都20分一班起跳,無論傍晚還是晚間。
可能有車私去九龍灣做Megabox起載車?
經驗上在新蒲崗總站開車,通常都會按路線經彩虹道停站,有時有幾個客,有時該段會食白果。
係下繁有試過差1-2個上滿但直出太子道,其中一次問左無客九龍灣落就直上繞道,但得一次咁多。

好多年前,那時覺得111服務ok,近黃大仙有時會步行往彩虹道等車往將軍澳方向,但後來290系列開辦後,就少左很多。
近年都少左係新蒲崗總站搭111了。

JX9097 發表於 2022-5-25 12:47

arfung 發表於 2022-5-25 12:30
若干年前,試過多次新蒲崗總站等111,感覺上車疏,通常都20分一班起跳,無論傍晚還是晚間。
可能有車私去 ...

COVID前我都會去新蒲崗,不過好少坐111(因為102返到去,111都唔知離開MegaBox未;P)
111就點都疏㗎喇...仲要係無定向班次
可能對比之下,102回車會快啲,同埋九龍灣非繁真係冇乜需求
所以都係頹做算數

不過我僅有嘅經驗,111會有兜彩虹道
客數就...唔好提喇...
感覺上主流都係行上黃大仙
(no matter坐黨鐵,290系,定係A29都好)
其實可以狠心啲,跟102出太子道東加快回車好過
反正嘔唔出幾多客,但白白兜3-4公里燒油

tommy14D 發表於 2022-5-25 19:01

111個eta準唔準㗎?

JX9097 發表於 2022-5-25 19:48

tommy14D 發表於 2022-5-25 19:01
111個eta準唔準㗎?

不論102定111都可以話你聽:唔準

arfung 發表於 2022-5-26 09:15

JX9097 發表於 2022-5-25 19:48
不論102定111都可以話你聽:唔準

現在有說111尾班車時間都未必準,何況其他時段的開車時間…
102密一些,無ETA還可接受。

不過坑口區咁近鐵路站,日間102一般密車情況下,總站很多時都上到半車客出觀塘,真係算係咁。
加上隧道前分站都會執到客,觀塘/九龍灣也有客用佢去新蒲崗,營運似未係太惡劣。
回程要趕,九龍灣/觀塘我就寧願A29入坑口,係新蒲崗麻煩d。(98C行山/297兜九龍灣)

111就…不如集中做九龍灣好過,參考110 110A的組合,可能仲好。

JX9097 發表於 2022-5-26 09:29

arfung 發表於 2022-5-26 09:15
現在有說111尾班車時間都未必準,何況其他時段的開車時間…
102密一些,無ETA還可接受。

102睇彩數
好似假日咁,好多車拉咗去做101M
隨時十幾分鐘都可以冇車開
夜晚都係...唔知係咪夜更難請
好多時都係開十分鐘一班
九龍灣打後好難上車
所以啲客都走哂去坐鐵/ A29
(我呢排都用多咗296A轉98D/ 297)
頁: 1 2 3 [4]
查看完整版本: 新界111減班