jocosben 發表於 2022-5-12 23:23

北區區議會對2022-2023年度RPP意見

https://www.districtcouncils.gov.hk/north/doc//common/committee_meetings_audio/ttc/21793/ttc_202123_m04_03.mp3

北區區議會已透過書面回覆及於11/5交運會上討論左本年度RPP, 由於多名議員已被DQ, 會上所發表既意見並不多,而剩下既議員(不論建制或非建制)似乎對巴士議題無甚興趣。對於民間爭議較大既673改道,亦無表達反對。會上意見只有:
- 關注673行和興村(北行)可能增加行車時間,但理解673改道可以服務更多乘客,要求警方加強對粉嶺南違泊既執法,以免影響673車程。
- 關注373改行紅隧(北行)能否令車程加快。
- 要求運輸署及巴士公司研究將現有北區巴士路線延至皇后山,或開辦新跨區線(如屯門),以服務新區居民。

kay 發表於 2022-5-13 07:13

673係睇佢夠唔夠GUTS改埋南行
但結果民間同議會就少少平行時空

HR1377 發表於 2022-5-13 07:23

開辦部跨區線去屯門會不會俾馬生反對?

覺得城巴54區至上水新線有機會延長至皇后山

JH_LE4612 發表於 2022-5-13 07:31

HR1377 發表於 2022-5-13 07:23
開辦部跨區線去屯門會不會俾馬生反對?

覺得城巴54區至上水新線有機會延長至皇后山 ...

好大機會啦,連幾班261X都要搞搞震。之不過如果屯門線淨係去54區,咁好大機會要比埋條屯門區內線嘅轉乘先會有用。

另外如果要避埋503都好煩,雖然遲下小巴食唔哂都係要巴士分流。

HR1377 發表於 2022-5-13 07:32

JH_LE4612 發表於 2022-5-13 07:31
好大機會啦,連幾班261X都要搞搞震。之不過如果屯門線淨係去54區,咁好大機會要比埋條屯門區內線嘅轉乘先 ...

城巴投得54區相信55同50M設BBI機會高

AE367 發表於 2022-5-13 07:40

其實睇返RPP文件,文字上就話673只會停和興村,但幅圖就似話會停欣盛、華明同和興村。

jocosben 發表於 2022-5-13 07:50

發言為聯和墟當區議員,由於發言溫和,應該會照去

ma212223 發表於 2022-5-13 08:17

E43葵青有出聲而北區冇
真係聽議員意見的話
隨時改唔成?

JX9097 發表於 2022-5-13 08:49

唔意外不過本身673個底又唔夠

頁: [1]
查看完整版本: 北區區議會對2022-2023年度RPP意見