ky927 發表於 2022-5-15 22:47

東鐵過海與巴士比較 短評

基本上每星期都會來回灣仔/沙田,於是今日東鐵過海,特別做一個試搭比較
北行搭巴士,南行搭東鐵

1830灣仔屋企出門口,搭1843到柯布連道嘅673轉84M,到達愉翠苑屋企開門時間剛好1930;
2115沙田屋企出門口,到會展站2200,到灣仔開門口時間係2213

明白唔係同時段同方向有啲難比較,所以只不過係一個搭乘經驗嘅分享。

上673時,都覺得比平常星期日少人,但去到銅鑼灣,又的確可以谷到七成滿;反而同時間嘅182,目測似乎跌客真的跌得比較多,照片似跌淨2-3成。平常呢個返屋企食飯嘅時間,真係可以坐滿窗口。

揀回程搭馬鐵,主要原因係,大圍站唔駛落返大堂轉線🤣🤣🤣
不過剛剛真係送車尾,大圍站等左8分鐘。

印象中搭過2115愉翠苑開嘅182,大概都要50鐘到六國。

純睇車程,兩者差距不大,但如果大圍好彩地唔駛送車尾,或者較為繁忙時間地鐵密啲,咁東鐵嘅優勢會大增。但無可否認,唔睇錶嘅話,東鐵個感覺都係會快啲。

我唔知去上水,或者去馬鞍山(即978,680/681)時間差幾多,不過巴士公司真係要識得捉邊啲地方有條件同東鐵線有得爭;邊啲地方要改西隧或東隧;

673其實都係一個幾好例子,係唔密,但673行唔近東鐵嘅位置多,所以只要東隧唔塞車,尤其假日回程銅鑼灣客係無乜跌到(當然都可能受惠於月票)

所以,680/681 都仲可以靠銅鑼灣/北角,但182就真係撞得太正面了。

ky927 發表於 2022-5-15 23:01

新界東過海線要生存,除左要分到邊啲地區有競爭力之外,要有彈性行東西隧,但係北行上車位置要相同先留到客。

例如:繁時開980X,咁金鐘/灣仔上車點要跟返680/681,當然咁行定線就考起畫圖員

KC3555 發表於 2022-5-15 23:03

今日跌客真係情有可原,好多都新屎坑三日香。今日撞啱我去太古城,返上水正路都係金鐘轉鐵。而金鐘條頭等龍龍尾都要等三班車先上到車走。而今日真係全港人都好興奮,見到好多港島人都好似無搭過東鐵,對東鐵沿線風景都好好奇,先令我驚訝。總之今日東鐵線人頭湧湧,過咗一兩個星期熱潮過咗應該會正常返,巴士客會升返。尤其是𢦓日會坐673嘅我,都唔會放棄坐673。

2076 發表於 2022-5-15 23:03

ky927 發表於 2022-5-15 23:01
新界東過海線要生存,除左要分到邊啲地區有競爭力之外,要有彈性行東西隧,但係北行上車位置要相同先留到客 ...

其實應該係得清風街入中灣繞先有可能做到行車時間靚仔,乘客觀感良好,兼且北行上車站位完全一樣。

不過以政府性格,清風街入中灣繞係冇可能比巴士行的。

ky927 發表於 2022-5-15 23:25

其實應該係得清風街入中灣繞先有可能做到行車時間靚仔,乘客觀感良好,兼且北行上車站位完全一樣。

不過 ...

其實我都想話邊個設計得啲出入口咁衰🤣🤣🤣🤣

唯一折衷係劃一段線係俾右邊車過中線

其實平日下繁告士打道西行算做少塞左,不停站算可以解決問題

JX9097 發表於 2022-5-16 13:12

不過 ...

要政府開放快線都幾難

tommy14D 發表於 2022-5-16 14:02

住秀茂坪,坐紅van去旺角東25min,行去火車站5min,轉東鐵連等車當15min到會展,45min過到海601都做唔到,619X先機會做到

ky927 發表於 2022-5-16 14:34

住秀茂坪,坐紅van去旺角東25min,行去火車站5min,轉東鐵連等車當15min到會展,45min過到海601都做唔到,6 ...

呢個極端左啲,轉咁多次,而且太子道東易塞。不過601係要提速兼要中上環要全日有車

PC2625 發表於 2022-5-17 00:24

住秀茂坪,坐紅van去旺角東25min,行去火車站5min,轉東鐵連等車當15min到會展,45min過到海601都做唔到,6 ...

不是有 601P 嗎?

ky927 發表於 2022-5-17 00:38

PC2625 發表於 2022-5-17 00:24
不是有 601P 嗎?

咁601P又唔係全日
頁: [1] 2 3 4
查看完整版本: 東鐵過海與巴士比較 短評