leslie 發表於 2022-5-16 00:59

[實測數據]沙中線通車, 東鐵客紅磡轉定會展轉好?

[實測數據]沙中線通車, 東鐵客紅磡轉定會展轉好?

原POST:https://www.facebook.com/lcgorgor/posts/7354107024662210

https://scontent.fhkg13-1.fna.fbcdn.net/v/t39.30808-6/280883860_7354056884667224_161247790769261202_n.png?_nc_cat=102&ccb=1-6&_nc_sid=0debeb&_nc_ohc=hswdbbSUJ6sAX_F6g9v&_nc_ht=scontent.fhkg13-1.fna&oh=00_AT-wvecuLdVpz9yYUVhQFlWqR_VMxcRD258L5HmuzPGDHA&oe=62858C69

我用了2日做了實測, 有晒片, 試下紅磡新月台轉隧巴118要行幾耐, 是否想像中耐? 會展轉返工又是否真係有著數減少時間以錢Buy Time? 可以睇下呢個表!

#紅磡站 幾乎全程有蓋通道, 當中 80%是有冷氣通道, #會展站 轉除了分域街巴士站之外就全程有蓋而天橋沒冷氣, 有機會受天雨影響, 分域街部份路段更沒蓋, 而且步行時間已經抵銷了會展轉的優勢, 以788計, 如果轉東鐵, 分分鐘坐789西行去金鐘轉好過(總站對正東鐵的入口), 只是沒有優惠。

老老實實, 如果要推會展轉, #新巴 #城巴 真的要考慮把722及788早上不停舊灣仔警署 (西行) 及 灣仔碼頭 (東行) 呢個安排取消, 又或把789西行加入$2會展站(最好加埋金鐘站)轉乘優惠, 才會稍有競爭力, 否則邊個會咁傻, 俾貴咗又快唔過原本118到紅隧口轉東鐵?

東鐵紅磡月台行去118南行個站, 竟然快過會展站月台行去788灣仔碼頭個東行分站, 真係邊個想到? 只因會展站要上天橋兜大圈...

#會展站天橋設計累事
#月台我是以扶手梯旁開始計時
#返工時間會展轉因快得慢事少
#無啦啦俾多咗錢先唔抵
#東鐵線 #沙中線 #港鐵

dennis28a 發表於 2022-5-16 02:43

千算萬算算漏條天橋,睇嚟 118 應該有得玩多陣。

但至於 110 就,要睇吓金鐘站朝早幾難上車先。

ahken 發表於 2022-5-16 05:47

dennis28a 發表於 2022-5-16 02:43
千算萬算算漏條天橋,睇嚟 118 應該有得玩多陣。

但至於 110 就,要睇吓金鐘站朝早幾難上車先。 ...

18冇轉乘優惠,應該冇問題啩

brianso198 發表於 2022-5-16 06:29

ahken 發表於 2022-5-16 05:47
18冇轉乘優惠,應該冇問題啩
紅隧落北角多客用110?歌頓道多,不過只限早繁

qunow 發表於 2022-5-16 06:36

………788沿線西行可以坐789喺舊灣仔警署落。當然金鐘落都可以。

Gary_B 發表於 2022-5-16 06:53

小數怕長計 仲要睇埋車費

平兩蚊但傷腳筋

kay 發表於 2022-5-16 07:10

788睇你咩位如果係柴灣工業城個故事可以完全唔同

tszhinchan3 發表於 2022-5-16 10:21

會展有咩線比人轉車:lol

FBI2 發表於 2022-5-16 10:25

tszhinchan3 發表於 2022-5-16 10:21
會展有咩線比人轉車

低B黃痴左條線?

busnrail_fans 發表於 2022-5-16 10:58

柴小地區嘅話,都係正正經經開條東鐵線駁腳版82X,專做柴小循環來往金鐘/灣仔北把啦
然後788專心做中上環,789金鐘方向都改行灣仔南同埋鵝頸橋/時代廣場附近
頁: [1] 2 3
查看完整版本: [實測數據]沙中線通車, 東鐵客紅磡轉定會展轉好?