PAKLAU 發表於 2022-5-20 15:16

270A麼地道坑12米8試車

今天下午九巴於麼地道總站270A最左坑試車看12.8米能否順利轉彎及最左邊泊12.8米車右邊泊12米車中間能否轉彎

61233 發表於 2022-5-20 15:27

FBI2 發表於 2022-5-20 15:34

270A唔係日日都有128行?

PAKLAU 發表於 2022-5-20 15:35

佢試架車如果泊左邊夠唔夠扭

eric278 發表於 2022-5-20 17:39

270A最近才有兩架12.8米掛牌 (E6X155, E6X156)

Kirino 發表於 2022-5-20 18:34

61233 發表於 2022-5-20 15:27
依家啲12.8開始上270A咁,佢咁做遲下真係可能仲多過978

978本身12.8掛牌其實好少,係特見出得多

Kirino 發表於 2022-5-20 18:36

預咗270B批12.8後270A會上12.8,而家連帶278X都出多咗12.8,不過代價係277X/E明顯少咗12.8

noname617 發表於 2022-5-20 22:18

Kirino 發表於 2022-5-20 18:36
預咗270B批12.8後270A會上12.8,而家連帶278X都出多咗12.8,不過代價係277X/E明顯少咗12.8 ...

:o咁未製造明顯沙廠唔夠12.8用啦!另外k廠會批12.8將軍澳d線需要,同時要幫手運車出市區去做返新界西路線;P,睇1a呢輪咁多跨廠特限走一轉。所以荔廠同九廠師兄有排都未到你地有得分餅仔!

3003 發表於 2022-5-21 10:51

eric278 發表於 2022-5-20 17:39
270A最近才有兩架12.8米掛牌 (E6X155, E6X156)

未有掛牌之前都間中有12.8行,再試來為什麼?
因為預期會大量增派甚至全線12.8,所以入站泊位轉彎會有分別?

EW9016 發表於 2022-5-21 11:14

noname617 發表於 2022-5-20 22:18
咁未製造明顯沙廠唔夠12.8用啦!另外k廠會批12.8將軍澳d線需要,同時要幫手運車出市區去做返新界西路線 ...

1A大部份跨廠特都係編定屯廠Order
字軌又咁岩派中12.8米姐
頁: [1] 2
查看完整版本: 270A麼地道坑12米8試車