hkitalk.media 發表於 2022-5-21 21:37

正建造上蓋的新四美街總站

位於鑽石山發展區內的新公共運輸交匯處 (代替四美街總站) 正在建造車站上蓋。據早前文件所指,總站將採用類似洪福邨總站的半露天設計,而現有經四美街總站調頭的巴士路線將經往龍翔道支路的入口進入新總站及經彩虹道出口離開,其他路線則改為在現有總站外巴士站設站。
相片由慈雲山居民提供

ricky 發表於 2022-5-22 09:47

新四美街總站各巴士線的走線如圖所示,屆時九巴74A,74B,74X,69C,89B,268C,269C及小巴1A,1S會駛入新總站,九巴29M,82X,85M,277P唔會駛入新總站,改停彩虹道西行嘅加長停車彎。規劃時未有新巴797同埋安達臣至鑽石山巴士總站,如果797到時仍經鑽石山,預計會用彩虹道入口駛入總站。

hkitalk.media 發表於 2022-5-21 21:38

tommy14D 發表於 2022-5-21 21:43

四美街有巴士做總站?

JX9097 發表於 2022-5-21 21:56

tommy14D 發表於 2022-5-21 21:43
四美街有巴士做總站?

29M係循環點,算唔算;P

eric278 發表於 2022-5-21 22:21

另外有一條由安峰經安秀苑、安泰邨及新清水灣道去該總站的招標線

leungky0528 發表於 2022-5-21 23:22

暫時比想像中細,唔知會否有時間塞爆

TuNg''=) 發表於 2022-5-21 23:39

四美街呢個站本身有好多係新蒲崗上班族, 甚至唐樓居民行過黎搭,
個站雖然話去左斜對面.

但本身主客群已經要行一段路,
再遠左其實感覺好差
又趕D客行去鐵算, 尤其大有街一帶
或者太子道東個邊不如行去啟德站

cx734 發表於 2022-5-22 00:04

JX9097 發表於 2022-5-21 21:56
29M係循環點,算唔算

新公共運輸交匯處得3條坑比巴士

29M, 82X, 85M, 277P到時唔會入新公共運輸交匯處, 停街站

JV1376 發表於 2022-5-22 00:33

TuNg''=) 發表於 2022-5-21 23:39
四美街呢個站本身有好多係新蒲崗上班族, 甚至唐樓居民行過黎搭,
個站雖然話去左斜對面.

好似268C/269C咁,一係行彩虹道,一係唔入交匯處直接停返鑽石山站算啦,交匯處已經離新蒲崗更遠,仲兜交匯處浪費時間

KW2523 發表於 2022-5-22 00:55

JV1376 發表於 2022-5-22 00:33
好似268C/269C咁,一係行彩虹道,一係唔入交匯處直接停返鑽石山站算啦,交匯處已經離新蒲崗更遠,仲兜交 ...
搬到咁出 其實同叫人行出去鑽石山站差唔多
基本上只得1A小巴同條招標線擺車真係有用
頁: [1] 2 3 4 5
查看完整版本: 正建造上蓋的新四美街總站