KV8948 發表於 2022-5-29 17:25

ETA公開車牌既討論

三巴既ETA連接派車系統已經紀錄左車牌/車編,公開唔見得會增加幾多成本,只係冇規範/誘因要公開,開放絕對係對公眾有正面影響

https://www.inmediahk.net/node/%E7%94%9F%E6%B4%BB/%E4%BA%A4%E9%80%9A%E7%A7%91%E6%8A%80-%E2%94%80%E2%94%80-%E5%9C%A8eta%E5%85%AC%E9%96%8B%E5%B0%88%E5%88%A9%E5%B7%B4%E5%A3%AB%E8%BB%8A%E7%89%8C%E8%99%9F%E7%A2%BC%EF%BC%8C%E6%9B%B4%E5%A5%BD%E7%9A%84%E5%85%AC%E7%9C%BE%E7%9B%A3%E5%AF%9F

JX9097 發表於 2022-5-29 17:26

對巴士迷嚟講梗係有用
不過巴士公司做乜要公開呢?

eternalflame 發表於 2022-5-29 17:46

車牌或者車輛編號對於ETA有何正面影響?

倒不如開放架車個實際位置會唔會更加有用?

HV7967 發表於 2022-5-29 17:48

多樣嘢比人監察多樣嘢衰

YY487 發表於 2022-5-29 17:54

edhong 發表於 2022-5-29 18:07

qunow 發表於 2022-5-29 18:09

eternalflame 發表於 2022-5-29 17:46
車牌或者車輛編號對於ETA有何正面影響?

倒不如開放架車個實際位置會唔會更加有用? ...

市民喺巴士上遺失物品,或者想進行投訴,查八達通記錄幾時幾分拍卡,自己回憶返喺邊個站拍卡,就可以簡單得知要尋找或投訴邊架巴士

~誰@359~ 發表於 2022-5-29 18:14

試過等290結果係出現左兩架290A,有車牌的話最少事後有得追究係ETA入錯定係司機出錯牌

AVBWU291 發表於 2022-5-29 18:25

有得開放車牌當然好,用途樓上講咗。不過,我覺得更有迫切性嘅係載客量,比班客睇下等唔等後車或者隔離線。

lsc04d11 發表於 2022-5-29 18:26

正面? 唔好咩都喺巴士迷角度諗起
頁: [1] 2 3 4 5
查看完整版本: ETA公開車牌既討論