LN9267 發表於 2022-6-14 20:20

東區區議員關注太古坊巴士站於繁忙時段的乘客安全

https://www.districtcouncils.gov ... 2022_003_tc.pdf.pdf

其實這個問題提出來是好事,我覺得一些西隧回大西北的巴士應該改在康怡廣場起步,這樣可以分流乘客。

Choi 發表於 2022-6-14 21:27

同皇后街情況雷同,一堆人等車但站台空間細,長遠都係要擴濶或搬站

HV7967 發表於 2022-6-14 21:52

擺上新威園會唔會好過擺康怡,康怡已經幾迫

天空之神 發表於 2022-6-14 22:55

原來搭 N 車都可以係繁忙時間

香港果然係不夜天

MCMoore 發表於 2022-6-14 23:06

康安街畫啲雙黃線擺上去,落山停多個寶峰園

ky927 發表於 2022-6-14 23:10

劃一全線新城獨營嘅擺哂民生書院;九巴獨營嘅擺康怡或者同116一齊起步。

或者掉轉,新界西嘅線,北行就北角碼頭起步上返西灣河上東廊中灣繞,新界東就不變(唔計307P/678)

koneotis 發表於 2022-6-14 23:27

將康怡廣場後面一大段康山道畫做巴士站,應該分分鐘夠每一條線排隊

HJ7480 發表於 2022-6-14 23:36

ky927 發表於 2022-6-14 23:10
劃一全線新城獨營嘅擺哂民生書院;九巴獨營嘅擺康怡或者同116一齊起步。

或者掉轉,新界西嘅線,北行就北 ...

116下繁已經多車到塞爆總站排到上山頂(至少6部),咪玩啦

neoplan720p 發表於 2022-6-14 23:41

天空之神 發表於 2022-6-14 22:55
原來搭 N 車都可以係繁忙時間

香港果然係不夜天

民建聯……what do you expect?

hp8961 發表於 2022-6-14 23:52

太古坊巴士站行人路太窄,候車亭又係夾硬放,682長期有條龍,之前落雨近斜坡地下長期有泥冇清理。其實可以考慮種多幾條柱,將啲站牌移近啲地鐵站出面條斑馬線
頁: [1] 2 3
查看完整版本: 東區區議員關注太古坊巴士站於繁忙時段的乘客安全