FBI2 發表於 2022-6-15 17:39

arfung 發表於 2022-6-15 17:32
同意30分係心理關口,玩埋定點其實都有得做下。
好些線日間開30分都仍有生存空間,好像948、249X等。

以前53南行用三菱,阿姐青山頭文字d,65分鐘行完,而家E6M,閒閒地都要105分,AAU都要90分。

GU9338 發表於 2022-6-15 17:54

30 分班係講緊 105 分單連休
而家 105 分都未到總站

proschebus 發表於 2022-6-15 18:13

53雞車年代都係25-30呢啲咁嘅班次,屯轉啟用時改過日間30分定點。

用AM年代,假日有班次都有幾會企,都係最多客深井至屯市呢一段,個時元佐紅頂密密嚟,要企都唔上53啦

Ricky403 發表於 2022-6-15 18:27

53十幾年前已經係大部分時間30-35
係下繁入元朗有三班車隔25

S3bl430 發表於 2022-6-15 18:44

會唔會係雙層巴士唔夠時間跑所以53要加時?

另問 53有没有縮短的空間?
元朗段係有客但K65本身都cover到
由屯門到元朗, 由於53要經廈村,本身比紅小慢,理應唔係往返屯門青公至元朗的主流交通工具

如果能夠將53縮短到元朗西/天水圍/荃灣站,並將班次提升至半日/全日30分鐘,
相信能夠更加善用53的載客量

2076 發表於 2022-6-15 19:11

FBI2 發表於 2022-6-15 17:39
以前53南行用三菱,阿姐青山頭文字d,65分鐘行完,而家E6M,閒閒地都要105分,AAU都要90分。 ...

所以我都好怕搭中 53 的 E6M/ATSE,黃金海岸去元朗,可以慢過搭 AAU 成 15 分鐘。
現時 35 分鐘一班都係願者上釣,而且 53 盤數應該唔駛大蝕掛,唔駛 cut 到 60 分鐘一班......

AVBWU291 發表於 2022-6-15 20:14

話說大半年前,大約 10 月左右,夜晚遊車河,搭咗架 2245 如心開AAU,結果入麗城前企到半車人,沿途上多過落,結果汀九附近開始頂閘(但冇留後)。屯轉落咗三分二,再上返一堆(但去唔到頂閘)。跟住就開始落少少落少少咁,間唔中上一兩個,田廈路好似冇上落。最後入到元朗嗰陣得返三四個客。

時間方面,形點總站落車再行過去西鐵站,轉到烏溪沙尾車(0021元朗開)。

arfung 發表於 2022-6-15 20:58

2076 發表於 2022-6-15 19:11
所以我都好怕搭中 53 的 E6M/ATSE,黃金海岸去元朗,可以慢過搭 AAU 成 15 分鐘。
現時 35 分鐘一班都係 ...

其實雙層車普遍比單層慢,是不是在於開關門和起動速度位?

不過頗多時段,單層車其實中段都要企位。出到雙層車對中長途的乘客來說,又的確舒服很多,兩難也。

kitarolo 發表於 2022-6-15 21:02

S3bl430 發表於 2022-6-15 18:44

另問 53有没有縮短的空間?
元朗段係有客但K65本身都cover到
由屯門到元朗, 由於53要經廈村,本身比紅小慢,理應唔係往返屯門青公至元朗的主流交通工具

如果能夠將53縮短到元朗西/天水圍/荃灣站,並將班次提升至半日/全日30分鐘,
相信能夠更加善用53的載客量
https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/forum.php?mod=viewthread&tid=2142747&extra=page%3D1&page=5

主要可睇 #44~48

S3bl430 發表於 2022-6-15 21:13

kitarolo 發表於 2022-6-15 21:02
https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/forum.php?mod=viewthread&tid=2142747&extra=page%3D1&page=5

主要可 ...

我覺得獨市依個理由唔係無敵,尤其是53作為超長途線,唔係咁應該做埋廈村(田廈路)<>元朗的獨市位

如果唔縮線,我會建議53改行朗天路/朗屏路去廈村
如果唔經屏山一段的屏廈路(有K65) cover, 53就已經可以用長單和12米雙層車,
用AVC跑53,一方面消化過剩的單層長車,另外速度上有保證
頁: 1 2 3 [4] 5 6 7 8
查看完整版本: 九巴 53 修訂行車時間表